El VIH segueix sent una realitat que afecta milers de persones, malgrat els avenços que han convertit la sida en una malaltia crònica gràcies a la prevenció i als tractaments. La sensiblització i la prevenció són, per tant, dues de les millors armes per lluitar-hi en contra.
Amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que se celebra l'1 de desembre, Mataró reafirma el seu compromís contra la Sida amb diverses activitats centrades en la sensibilització, la prevenció i el suport a les persones afectades. Entre els actes previstos, destaca la il·luminació en vermell de la façana de l'Ajuntament la nit del mateix dia 1. També s’han organitzat xerrades i taules informatives que s'estendran a diversos punts clau de la ciutat. El dilluns 2 de desembre començarà amb una conferència a l’Hospital de Mataró, seguida d’iniciatives com la instal·lació de punts informatius a farmàcies, centres educatius, espais joves i equipaments públics:
- Farmàcies amb prova ràpida: C. Subirana, P. Roca i M.A. Via.
- Hospital de Mataró: Vestíbul principal i edifici de Salut Mental i Addiccions.
- Espais Joves i Centres d’Ensenyament: 4 espais joves i 7 centres educatius.
- Altres punts: Espai Mataró Connecta, Centre Cívic Cabot i Barba, Servei de Benestar Social i Salut Pública, i Fundació Àmbit Prevenció.
Les accions també tenen com a objectiu donar a conèixer els recursos disponibles a la ciutat, com ara la prova ràpida i anònima del VIH, així com la Profilaxi Preexposició (PrEP), un tractament preventiu clau per evitar nous contagis. A més, es presentarà el 9è Informe de l’Observatori Municipal sobre el VIH i la Sida, que ofereix dades actualitzades sobre la situació a Mataró i serveix per orientar futures accions en l’àmbit local.
Lluitar contra l’estigma
Des del Grup de Coordinació Assistencial de la Comissió Tècnica per a la Prevenció del VIH i la Sida es treballa per millorar la detecció precoç, garantir l’accés als tractaments antiretrovirals i, especialment, per eliminar l’estigma que encara afecta les persones amb VIH.