Auriculars: La sordesa de demà depèn del que fem amb l'oïda ara

Redacció

La sordesa de demà depèn del que fem amb l'oïda ara

Els experts insten a controlar els factors de risc auditius per l'augment de la sordesa amb motiu del Dia Mundial de l'Oïda i l'Audició

ISSA patrocini

 

Cada 3 de març celebrem el Dia Mundial de Cura de l'Oïda i l'Audició, una data que ens recorda la necessitat de preservar la nostra capacitat auditiva en un món cada vegada més sorollos. Aquest any, la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) ens alerta sobre l'increment dels factors de risc per a la salut auditiu, instànd-nos a prendre mesures preventives per protegir la nostra salut auditiva.

Segons dades alarmants proporcionades per la SEORL-CCC, el 75% dels habitants de ciutats industrialitzades experimenten algun grau de sordesa o pèrdua auditiu a causa de l'exposició a sons d'alta intensitat. A més, s'estima que una de cada quatre persones enfrontarà problemes auditius per a l'any 2050, i que 700 milions de persones necessitaran atenció otològica per millorar la seva capacitat auditiu, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Entre les principals causes dels problemes auditius en adults es troben l'exposició excessiva a sorolls intensos, l'abús d'auriculars, una dieta poc saludable i el consum excessiu de medicaments ototòxics. Malgrat les recomanacions de les entitats sanitàries, més del 80% de les necessitats de cura de l'oïda i l'audició segueixen sense ser ateses, la qual cosa resulta en un cost anual de gairebé un bilió de dòlars per al món, segons l'OMS.

És fonamental recordar que el límit de soroll acceptable per a l'oïda humana és de 65 dB, equivalent al so d'una aspiradora, i que esdevé dolorós a partir dels 125 dB, com el produït per una perforadora. A més, la SEORL-CCC adverteix que la meitat dels adolescents i joves espanyols poden experimentar pèrdua d'audició o tinnitus a causa de l'exposició al soroll, sent l'ús d'auriculars i l'assistència a concerts i locals d'oci amb música alta els principals factors de risc.

Davant aquesta preocupant realitat, és crucial que aquelles persones que experimentin pèrdua auditiva busquin ajuda d'un especialista otorinolaringòleg per rebre una avaluació i el tractament més adequat per al seu cas. A més, és fonamental adoptar mesures preventives, com reduir l'exposició a sorolls intensos, utilitzar protecció auditiu en ambients sorollosos i mantenir una dieta equilibrada que promogui la salut auditiu.

En aquest Dia Mundial de Cura de l'Oïda i l'Audició, fem un compromís amb la nostra salut auditiu, prenent mesures proactives per protegir i preservar la nostra capacitat d'escoltar, un tresor valuós que mereix ser cuidat amb atenció i consciència.