Tens vòmits, febre, diarrea? Potser és diverticulitis

Tens vòmits, febre, diarrea? Potser és diverticulitis

L’Hospital de Mataró va fer 460 visites urgents el 2020 per aquesta malaltia força desconeguda però que pot afectar una de cada quatre persones

Saps què és la diverticulitis? Segurament no, ni tan sols n’hagis sentit a parlar. És probable que en aquesta situació es trobessin bona bona part de les persones que, només l’any 2020, van anar 460 cops a visitar-se a urgències per aquesta malaltia a l’Hospital de Mataró. La xifra ilustra com d’estesa n'està aquesta malaltia inflamatòria.

La incidència de la diverticulitis  va en augment en la població més jove i afecta un terç dels majors  dels majors de 45 anys (prop d'1,2 milions de persones a Catalunya).  Els símptomes de la diverticulitis són el dolor abdominal, vòmits febre, diarrea o restrenyiment o inflamació de l’abdomen. Per tant quan es manifesten, hem d’estar al cas que no sigui aquesta malaltia. 

Què és la diverticulitis?

La malaltia diverticular està causada per la presència de petites bosses a la paret de l’intestí gros  (diverticles), produïdes principalment pel restrenyiment del pacient o una dieta pobra en fibra.  Tot i que són irreversibles, sovint no donen cap símptoma, però quan aquestes bosses s’inflamen  provoquen diverticulitis. Durant l’any 2020, 460 visites urgents per diverticulitis aguda es van atendre a l'Hospital de Mataró  i només 11 es van complicar i van acabar necessitant cirurgia.  

La diverticulitis és una malaltia inflamatòria, no infecciosa, i es pot tractar amb medicaments  antiinflamatoris. Només quan es produeix una infecció s’ha de tractar amb antibiòtics i, en els casos  més greus, s’ha d’operar per extreure el tros de budell afectat.  

Malaltia cada cop més prevalent

La malaltia diverticular és una malaltia molt freqüent en els  països industrialitzats, sobretot als Estats Units, Europa i Austràlia. Fins a dos terços de la població  major de 85 anys té diverticles, i la incidència va en augment en la població més jove: afecta un terç  dels majors dels majors de 45 anys (prop d’1,2 milions de persones a Catalunya). Tot i que la majoria d’aquestes persones no desenvoluparan cap símptoma, aproximadament un  25% patiran una diverticulitis al llarg de la seva vida. 

Prevenció

Un bon ritme intestinal ajuda a reduir el risc de patir una diverticulitis. Per això, és  important seguir una sèrie de recomanacions molt senzilles:  

  • - dieta rica en fibra (fruites, verdures, llegums, cereals i altres aliments integrals no refinats)  - bona hidratació  
  • - evitar les carns vermelles, sucres refinats i farines mòltes  
  • - fer activitat física diàriament  
  • - no fumar  

Estudi innovador

Els cirurgians del Consorci Sanitari del Maresme, Òscar Estrada i Neus Ruiz-Edo,  han participat en un estudi amb 480 pacients de quinze hospitals catalans que demostra que no cal  ingressar i tractar amb antibiòtics els pacients amb diverticulitis aguda sense complicacions.  Aquest estudi DINAMO (DIverticulitis Non-Antibiotic Mild Outpatient), publicat a la revista científica  Annals of Surgery i que conforma la tesi doctoral de la Dra. Ruiz-Edo, és el primer en aquest camp i  els seus resultats permetran canviar la pràctica de la malaltia.