Ni Instagram, ni Facebook ni Twitter. La xarxa social que es troba més de moda entre els joves (i no tan joves) és Tik Tok. Es tracta d’una aplicació que permet descobrir vídeos d’arreu del món de diferents temàtiques i per cobrir tot tipus d’interessos. De fet, durant la pandèmia produïda per la COVID-19 van incrementar de forma molt significativa les descàrregues de la app i el seu temps d’ús.
El perill arriba quan aquest ús és descontrolat, sobretot per part dels nens i joves, fins al punt de produir efectes secundaris com parpellejos repetitius o sons involuntaris. Diversos estudis ja han reunit proves per enllaçar aquest trastorn de tics amb l’ús excessiu de Tik Tok i la visualització de vídeos amb persones que pateixen el síndrome de Tourette, per la qual cosa us expliquem el que es coneix a hores d’ara al respecte.
Què és el Tik Tok tic
Es tracta de parpellejos i gargamellejos repetitius, sons involuntaris, ganyotes, moviments espasmòdics del cap i d'altres parts del cos que es produeixen després de mirar diversos vídeos amb el hashtag #Tourette (ja acumula més de 5.000 milions de visualitzacions) a Tik Tok. Segons un estudi realitzat per Investigadors de la Societat Internacional de Parkinson i Trastorns del moviment per comparar aquesta fenomenologia amb els trastorns típics de tics:
“Els tics de TikTok són diferents del que es veu habitualment en pacients amb síndrome de Tourette, tot i que comparteixen moltes característiques amb els tics funcionals. Creiem que aquest és un exemple de malaltia sociogènica massiva, que implica comportaments, emocions o condicions que s'estenen espontàniament a través d'un grup. Un metge modern ha d'estar al dia de les fonts de les xarxes socials, ja que el coneixement del contingut dels mitjans és essencial per gestionar els pacients en l'entorn actual”.
Aquest estudi va donar com a resultat que l'edat mitjana de la base estudiada era de 18,8 anys i la majoria eren dones, amb una predominança dels moviments dels braços per sobre de les ganyotes facials. La mitjana de tics per minut va ser de 29 i gairebé tots els tics de TikTok registrats eren greus, causant una discapacitat important. Quant als nens, el mencionat Tourette es caracteritza per aparèixer per primer cop en forma de tics entre els quatre i sis anys en forma de símptomes que solen desaparèixer generalment de forma total al cap de pocs mesos, tot i que es poden agreujar als deu i els dotze anys novament.
Cal assenyalar que els adolescents que van informar dels tics recentment havien estat veient vídeos a Tik Tok que mostraven persones amb síndrome de Tourette, per la qual cosa no hauria d’ocórrer a la base general d’usuaris que miren vídeos d’altres temàtiques on apareixen persones que no pateixen cap tipus de tic. Tot i això, si pensem que els nostres fills, filles o qualsevol persona propera pot estar patint d’un síndrome de tics, estigui o no relacionada amb Tik Tok, el més adient és acudir al metge per determinar quin és el tractament més adequat per tractar-ho.