La Vitamina D és una de les més importants i també de la que és comú tenir-ne dèficit. Ja que es tracta d’un tipus de Vitamina que es sintetitza a través de la pell i només una petita part prové de la dieta i els aliments que prenem, cada cop és més difícil obtenir-la degut a que al estar confinats no podem sortir a passejar tan sovint i així prendre el sol.
Mentre esperem a que tot es solucioni i la vacuna definitiva estigui disponible, els ciutadans busquem formes de combatre la COVID-19 amb les eines que tenim a la nostra mà. Una d’elles podria ser la Vitamina D, ja que segons han detectat alguns estudis, els pacients que pateixen de coronavirus comptem amb una deficiència d’aquesta vitamina. Per aquest motiu, en aquesta peça repassarem el que coneixem actualment i si és veritat que “la Vitamina D serveix contra la Covid-19”, segons el que diuen els investigadores i metges experts.
Vitamina D contra la COVID-19? Mites i veritats
Segons uns estudis oficials publicats pel Elsevier Public Health Emergency Collection, “El suplement amb altes dosis de vitamina D podria representar una alternativa promissòria per prevenir o tractar la infecció per COVID-19”. Si bé afirmen que actualment no tenim suficient evidència que justifiqui que prendre suplements de Vitamina D pot ajudar en la prevenció i / o tractament de la infecció per COVID-19, els investigadores encarregats d’elaborar el informe esmentat afirmen que cada vegada més factible que aquesta hipòtesi sigui vàlida.
Per comprendre aquesta afirmació ens hem de fixar en dos mecanismes bàsics generals. Un seria l'acció antiinfecciosa i immunomoduladora que exerceix la Vitamina D, millorant així les barreres intercel·lulars per estímul de la immunitat innata, així també per modulació de la immunitat adaptativa. L’altre seria el fet de que la Vitamina D redueix la producció de citoquines inflamatòries com IL-2 i interferó gamma.
Tot això explica els resultats positius en estudis amb coronavirus i altres infeccions respiratòries que s’estan duent a terme actualment. S'ha descrit una relació inversa entre nivells sèrics de vitamina D i prevalença de patologia infecciosa respiratòria. Tot i això, hem de recordar un cop més que no es tracta d’estudis 100% provats i irrefutables. Per aquest motiu, el que pretén fer la investigació del EPHEC es compartir aquesta idea amb professionals de la salut per encendre el debat i cridar a la reflexió crítica, de manera tal que es pugui contribuir amb l'emprenedoria de dissenys clínics adequats per validar els beneficis d'utilitzar altes dosis de vitamina D en benefici de la salut pública, sobretot en temps d'aquesta emergència per COVID-19.
Seguim esperant a tenir disponible una vacuna funcional per poder prevenir de forma totalment efectiva la transmissió de COVID-19, però actualment ja podem dur a terme algunes accions per a tractar de protegir-nos. A banda de les mesures de seguretat que ens recomanen des del Govern, és recomanable prendre el sol sempre que puguem per assegurar-nos d’obtenir Vitamina D de forma natural i també prendre suplements de forma ocasional i regulada per assegurar-nos de que el nostre cos disposi de la quantitat suficient d’aquesta valuosa vitamina.