El Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SiViC) ha incorporat aquest dimarts noves dades sobre salut pública a la seva web, fins ara dedicada a malalties respiratòries: la covid-19, la grip i la bronquiolitis. Així, es poden consultar el nombre d'urgències hospitalàries, defuncions i mitjana de les temperatures, unes dades que poden ajudar a explicar els efectes de la calor. La web obre un apartat sobre l'estreptococ, un grup de bacteris que causa malalties com la faringitis i l'escarlatina i l'impetigen, que afecten sobretot els infants i que en la majoria de casos no presenten complicacions. La taxa de faringoamigdalitis per estreptococ és de 45 per 100.000 habitants, per sobre de la temporada anterior (25).
El Departament de Salut incorpora noves dades en obert a la web del SiViC, que s'actualitza cada dimarts. Així, la web publicarà a partir d'ara dades que poden ajudar a explicar l'impacte de les altes temperatures, sobretot en la població més vulnerable, com les persones grans, després que aquest any el Pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut (POCS) s'activés a l'abril, un mes i mig abans del que és habitual.
En aquest apartat, la web presenta l'evolució de la mitjana de les temperatures màxima i mínima de Catalunya de les darreres setmanes comparades amb dades històriques i en què s'observa la calor de fa uns dies, al voltant del 25 i 26 de juny.
També es publiquen el nombre d'urgències totals a Catalunya i de defuncions –mortalitat per totes les causes a partir del registre central d'assegurats (RCA) del Servei Català de la Salut, és a dir, les targetes sanitàries que es donen de baixa al sistema-. Els responsables del SiViC puntualitzen que, si bé les dades del RCA poden variar respecte a les dades oficials de mortalitat de l'Idescat, permetran monitorar setmanalment la informació amb un sistema que també és fiable.
Així doncs, les dades sobre urgències i defuncions no seran específiques per la calor però, si s'observa un increment de la mortalitat uns dies després que s'enfilin els termòmetres de manera exagerada, es podrà tenir en compte aquesta relació. Correlació no implica causalitat però les dades aportaran més informació per explicar la realitat.
Des de la posada en marxa d'aquest sistema, no s'han detectat variacions no esperades de la mortalitat o de les urgències hospitalàries, segons mostra el SiViC.
Infeccions per estreptococ
El Regne Unit va emetre una alerta el desembre de l'any passat sobre un augment inusual de les infeccions per Streptococcus pyogenes. Durant aquest període s'han registrat tres pics de transmissió, amb incidències superiors a les dels anys anteriors.
Actualment, amb dades del 26 de juny al 2 de juliol, s'han registrat 3.507 casos de faringitis estreptocòccia (37,8% del total de faringitis) i 230 d'escarlatina (2,5% del total), segons recull el SiViC. La incidència segueix una tendència en descens des de fa algunes setmanes, però encara per sobre de les tres temporades anteriors, marcades per la covid-19 i les mesures i restriccions per prevenir contagis.
La taxa de faringitis estreptocòccia és de 44,8 casos per 100.000 habitants, mentre que en el cas de l'escarlatina, de 2,9 per 100.000 habitants (0,65 la temporada anterior). L'escarlatina és majoritàriament lleu, però en algunes ocasions pot arribar a ser greu i per això se'n fa aquest seguiment epidemiològic.
Pel que fa a l'impetigen, causat per l'Streptococcus pyogenes però sobretot per un altre bacteri, l'Staphylococcus aureus, també es troba per sobre altres temporades i, en aquest cas, en tendència ascendent (26,6 casos per 100.000 habitants pels 17,4 de la temporada anterior).