Salvadors de menjar: clienta i botiguera a l'establiment Molsa. Foto: R.Gallofré

Salvadors de menjar

Establiments d’alimentació mataronins comercialitzen a preu reduït l’excedent de productes frescos i totalment comestibles que abans acabava a la brossa, amb una gran resposta dels clients

El malbaratament de menjar és un problema enorme a nivell global. Un terç dels aliments produïts al planeta acaben a la brossa, quelcom amb repercussions descomunals en l’àmbit econòmic, social, ètic i mediambiental i que va totalment en contra de la necessitat de reaprofitament.  A escala local aquest fenomen també afecta els establiments d’alimentació, com ara botigues, forneries o bars i restaurants, que es veuen obligats a llençar a les escombraries molts productes o plats encara frescos i perfectament comestibles perquè s’han quedat sense sortida comercial, ja sigui perquè estan un pèl tocats o una mica massa madurs com per quedar-se a la lleixa de la fruiteria, o perquè s’acaba el torn de la forneria i al mostrador encara hi queda producte que a l’endemà ja no es podrà vendre.

Els productes es venen en franges horàries concretes i en packs sorpresa

A Mataró, seguint l’exemple d’altres ciutats d’arreu de l’Estat, s’està començant a trobar una solució a aquest problema. A través d’una app, ‘Too Good to Go’, aquest tipus d’establiments –prop d’una desena actualment a la ciutat, tot i que se’n van sumant setmana rere setmana - poden connectar amb clients a qui vendre el seu excedent alimentari a preus reduïts, en franges horàries concretes i en forma de “packs sorpresa” que varien segons la disponibilitat diària. El comerç redueix el malbaratament dels seus productes, els usuaris estalvien molts diners i descobreixen noves botiges i restaurants al seu entorn, i el medi ambient en surt guanyant. Us presentem els  “salvadors de menjar” de la capital del Maresme.


Guerra al malbaratament de menjar

To Good to Go va néixer l’any 2016 quan un grup d’amics dinava a un bufet lliure de Copenhague (Dinamarca) vorejant l’hora de tancar i eren testimonis de com gran part del menjar sobrant de l’establiment anava directament a les escombraries. Pensant en com trobar una solució a aquest problema, van acabar creant una app que enllaça usuaris amb peixateries, fruiteries, fleques, restaurants i qualsevol comerç d’alimentació on poder adquirir excedent de menjar al final del dia, perquè no es malbarati. “D’aquesta manera guanya l’establiment perquè redueix aquest deaprofitament i les pèrdues econòmiques que li comporten; guanya l’usuari perquè obté producte de qualitat a preu reduït; i guanya el planeta perquè entre tots ajudem a combatre aquest desaprofitament”, explica Carlos Garcia, responsable de comunicació de Too Good To Go Espanya.

Cuinant amb productes adquirits a l'App

Al món es malbaraten 1.600 milions de tones de menjar a l'any

L’App, que opera actualment a un total de 14 països i compta amb 22 milions d’usuaris, és a l’Estat espanyol des de fa dos anys amb l’objectiu de reduir les 8 milions de tones de menjar que s’hi malbaraten cada any (290.000 a Catalunya). A nivell global la xifra arriba a 1.600 milions de tones. “Tanta gent sense accés al menjar i nosaltres llençant-lo a les escombraries”, s’exclama Garcia, que també assenyala que el cost del malbaratament es calcula en un bilió de dòlars a l’any. Una altra dada que fa esgarrifar: el 30% del sol agrícola del món s’utilitza per conrear aliments que s’acaben malbaratant, i la seva producció genera el 10% dels gasos que provoquen l’efecte hivernacle. Un desastre en molts sentits, vaja.

Too Good to Go, amb establiments de Mataró

El funcionament de l’app és molt senzill: descargar l’aplicació, registrar-se, geolocalitzar-te perquè t’ofereixi els establiments més propers, repassar les ofertes de packs que apareixen a diari (compte, que volen!), fer la comanda, pagar a través de l’aplicació i passar a recollir la comida al lloc i horari acordat (normalment franges de migdia i vespre, properes al tancament dels comerços).

La majoria d'usuaris són dones d'entre 25 i 40 anys

El perfil tipus de l’usuari de To Good to Go és gent jove d’entre 25 i 40 anys, majoritàriament dones i amb una gran consciència mediambiental. Més enllà de donar sortida a l’excedent, To Good to Go (que es queda un euro de cada transacció) també serveix com a eina de promoció de l’establiment de cara a captar nous clients, que potser no l’haurien descobert mai si no fos perquè han trobat l’oferta a través de l’app, i que en poden esdevenir clients habituals.

Com funciona Too Good to Go

  • Descarregar l'App gratuïtament través d'Apple Store o Google Play
  • Geolocalitzar-te per trobar els establiments més propers
  • Fer la comanda d'una o vàries de les ofertes dels packs, amb contingut sorpresa
  • Pagar directament des del mòbil
  • Recollir a l'establiment dins d'una franja horària acordada

Molsa: quilos de fruita i verdura a un preu ridícul

La botiga  ecològica veu com els seus packs sorpresa plens de productes en perfecte estat volen cada vespre

Molsa és una cooperativa de botigues de fruita i verdura ecològica que va obrir al carrer Santa Maria el mes de març passat. Coma a qualsevol fruiteria i verduleria, la gestió del producte excedent acaba sent un problema. “Intentem ser molt curosos perquè no ens sobri menjar, però si no fos per aquesta app la veritat és que una part petita acabaria a la brossa”, explica Montse Pellicer, encarregada de la botiga. A La Molsa acostumen a fer un o dos packs diaris que ofereixen a través de To Good to Go per recollir al vespre, a un preu de cinc euros i que acostumen a durar poquíssim a l’app.

Preparant un 'pack' a Molsa, al carrer Santa Maria. Foto: R.Gallofré

El contingut sol ser una caixa farcida de pebrots, alberginies, préssecs...

El contingut és “sorpresa” com pertoca amb aquest sistema, ja que varia segons l’excedent diari, però acostuma a ser una caixa de tres o quatre quilos ben dotada de pebrots, albergínies, carbassons, préssecs o qualsevol altra fruita i verdura de temporada. “És gènere que sempre està una mica ‘tocat’ o ja força madur i que per això ja no posem al prestatge per vendre als clients que entrin a la botiga, però que està en perfecte estat per consumir”, expliquen des de la botiga, on es mostren “molt contents” d’haver trobat una sortida a aquesta mena de producte. “Ens agrada molt fer-ho i els clients són molt agraïts”, relata Pellicer, que defineix els consumidors d’aquests packs com a gent jove molt avesats a les apps i les xaxes socials. “Alguns d’ells són força hippies!”, bromeja.  


Catània: un menú complet a diari per a l’app

El restaurant mataroní els seus guisats, pastes o pizzes amb acompanyament i postre, a un preu molt inferior al de qualsevol botiga de menjar preparat

 “Cuinem al moment i per això ens sol sobrar poc menjar, però sí que ens passa amb alguns guisats o plats de cullera”. Al restaurant Catania, al carrer Sant Isidor, feia temps que buscaven una “solució” per poder donar una sortida a aquests excedents que no fos regalar-los o repartir-los entre el personal (mai llençar-ho a les escombraries). "Vam descobrir Too Good to Go i ens va semblar una idea genial”, explica Daniela Brito, encarregada de l’establiment.

Cuinant un menú al restaurant Catània. Foto: R.Gallofré

"Ens sol sobrar poc menjar, però sí que ens passa amb alguns guisats"

Al restaurant Catània, però, han decidit no comercialitzar el menjar sobrant, sinó que preparen un menú específic per posar a la venda a través d’aquesta plataforma. “Per 3,99 euros oferim un plat, com ara carn en salsa, brasa o pizza, amb ració de patates i una amanida, i a més uns postres, que oferim en un envàs foam compartimentat i biodegradable”, destaca Brito. Cada migdia i cada nit, al tancament dels torns, es pot anar a recollir un d’aquests menús; com és habitual en la majoria d’establiments que participen de Too Good To Go, bona part de la clientela són parelles joves, tot i que també hi ha més d’una mestressa de casa assídua perquè aquests menús tan econòmics l’ajuden a alimentar la prole.


Rostisseria Vanuza: pollastre, macarrons, croquetes...

L’establiment de Peramàs acabava llençant massa menjar sobrant; avui la gent del barri en treu molt profit

"Solíem preparar molt més menjar del que acabàvem venent"

“Va ser un client qui ens va comentar un dia que ho havia vist per la tele, i la veritat és que semblava fet a mida per nosaltres”. Bertine Miguel, propietària de la Rostisseria Vanuza a la plaça de Catalunya, reconeix que tenien un problema amb el menjar sobrant. “Ens resultava difícil controlar-ho, hi havia setmana que preparàvem molt més del que acabàvem venent. Intentàvem repartir-la entre els amics i familiars, però una part massa gran acabava a la brossa”, lamenta Miguel. A l’establiment s’havien plantejat tirar endavant ells mateixos una versió rudimentària de To Good To Go: poc abans de baixar la persiana a la tarda, vendre a preu més econòmic els plats sobrants.

A la rostisseria Vanuza preparen packs plens de menjar. Foto: R.Gallofré

Ara que formen part de l’app, comercialitzen dos packs cada cap de setmana a 4,99 euros que contenen una quantitat sorprenent de menjar –cal ser ràpid per reservar-los ja que tenen molta demanda.  “Els clients em diuen ‘uff, tot això?’, i marxen molt satisfets”, explica Miguel, que calcula que el valor real del que ofereix és el triple o quàdruple. Pollastre, croquetes, macarrons, postres... per a clients de tota mena, entre ells “varis que es nota que les passen magres econòmicament i a qui aquests packs els ajuden molt durant la setmana”, relaten des de la rostisseria.

 

Etiquetes: