A Mataró hi ha un buit pendent d'omplir. És el que ha deixat la cancel·lació de la Festa al Cel, l'esdeveniment que havia estat en els dos anys anteriors la principal aposta en l'àmbit de promoció de ciutat. Una cita a gran escala, heretat de les festes de la Mercè de Barcelona, que havia de servir per atreure visitants i donar a conèixer la ciutat i els seus atractius, en especial el front marítim, al conjunt del país. La manca de suport econòmic per part del sector privat, o vist des d'una altra perspectiva, la incapacitat de l'Ajuntament per convèncer les empreses i organitzacions del territori perquè el patrocinessin, va cavar la tomba de la Festa al Cel després de tan sols dues edicions. És cert que l'esdeveniment generava poc consens, amb diversos partits de l'oposició radicalment en contra i amb membres del propi govern municipal mai del tot convençuts de les seves bondats. Però l'anunci de la cancel·lació va ser motiu de molta polèmica i debat, no tant per la pèrdua de l'acte en si, sinó per la incapacitat que té la ciutat de conservar aquelles propostes que l'ajudin a "situar-se al mapa".
"Mataró ha estat incapaç en els darrers anys de retenir grans actes que l'ajudaven a promocionar-se"
És evident que Les Santes ha adquirit en els darrers anys un relleu que la fa transcendir més enllà dels límits del municipi, i que cada cop més gent ve a la ciutat la nit del 25 de juliol o al concert del DisSantes. Però no tot pot reduir-se a la Festa Major. De fet Mataró tenia altres actius que no va ser capaç de conservar. El festival Cruïlla de Cultures, impulsat per Visualsonora -Clap- va convertir Mataró en un dels epicentres musicals del país amb una ambiciosa programació que va incloure concerts massius com els de Khaled o Manu Chao. Desavinences dels organitzadors amb l'Ajuntament sobre els espais de les actuacions van portar a la cancel·lació i avui el Cruïlla és un festival de cap de setmana, i de molt èxit, a Barcelona. Un cas similar va ser el del festival Shakespeare, en aquest cas heretat de Santa Susanna, i que el govern de CiU va liquidar en una de les seves primeres mesures a l'arribar al govern municipal.
La Festa al Cel no era un esdeveniment cultural com el Shakespeare o el Cruïlla, però una de les seves missions entroncava amb aquells dos festivals: atreure visitants i promoure Mataró com a destí d'oci. Fos o no la millor opció per aconseguir-ho, avui ja no hi és, i l'Ajuntament no ha proposat cap gran esdeveniment alternatiu. Quan es va anunciar la seva suspensió, l'alcalde, David Bote, va dir que els 220.000 euros que l'Ajuntament tenia previst aportar de les arques municipals per finançar l'esdeveniment se seguirien destinant a promoció econòmica. Llavors no va voler avançar si seria a un esdeveniment concret ja existent o de nova creació que vingui a substituir la Festa al Cel. Quina és la proposta municipal?
"La nostra aposta és la revitalització comercial del centre"
"Un acte alternatiu a la Festa al Cel no el tenim", reconeix la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén. I no creu pas que això sigui un problema. "No seria intel·ligent anar a buscar el primer que trobem per tapar un forat, l'estratègia ha de ser una altra", assegura. La prioritat del govern municipal no és la recerca d'un esdeveniment mediàtic, sinó que passa per un pla de revitalització urbanística i comercial del centre de la ciutat. "Volem que el casc antic sigui atractiu per als mataronins i per als visitants", constata Guillén. Per aconseguir-ho, el pressupost de 2017 preveu diferents partides per revitalitzar el comerç d'aquest sector. "Si donem una nova vida al Centre serà un pol d'activitat econòmica i generador d'ocupació, i també ens ajudarà a situar-nos en el mapa", afegeix.
"No seria intel·ligent anar a buscar el primer que trobem per tapar un forat, l'estratègia ha de ser una altra", afirma la regidora de Promoció Econòmica
El govern creu que aquesta regeneració del casc històric que volen potenciar lliga perfectament amb dos fenòmens a l'auge a la ciutat: el creixement del turisme, tant intern com estranger -sobretot els mesos de juliol i agost- i l'aposta per atreure activitats esportives. "Si tenim 400 esportistes que són a Mataró per un torneig d'àmbit europeu els hem de poder oferir la millor restauració i un casc antic ben preparat i amb bons eixos comercials per quan no estiguin competint", resol la regidora.
"Si donem una nova vida al centre, a més de generar activitat econòmica també ens situarà en el mapa"
Guillén no descarta que Mataró pugui acollir un esdeveniment de grans proporcions com ara la Festa al Cel. Però es nega a agafar "el primer que ens passi per davant". "Anar a pescar sense saber quin peix ens volem menjar és un error, hauríem d'analitzar molt bé quin projecte volem, i quants recursos requereix", detalla. I, sobretot, que la proposta tingui "ADN mataroní", tal i com ella mateixa ho defineix. Malgrat que defensa la Festa al Cel ("tant de bo la seguíssim tenint", assegura), reconeix que l'esdeveniment anava mancat d'aquest ADN i això li va dificultar que arrelés a la ciutat.
Comentaris