El port de Mataró no arrenca com a espai ciutadà. El govern municipal i el consorci que gestiona la infraestructura s'entesta en convertir-la, d'una vegada per totes en un pol d'activitat econòmica i comercial, que atregui mataronins més enllà dels qui hi tenen un vaixell amarrat. Però les estratègies que s'han provat fins ara no han funcionat. Ara es busquen noves vies després que l'última aposta de l'anterior govern, avançar la licitació de les concessions per poder revifar-lo, no hagi funcionat com s'esperava. S'espera que l'elaboració d'un pla estratègic a càrrec d'una consultora externa sigui la solució perquè el port deixi d'estar varat.
L'aposta de l'anterior govern, avançar la licitació de les concessions per poder revifar-lo, no hagi funcionat com s'esperava
Les concessions dels més de 70 locals que hi ha al Port de Mataró caducaven el 2018, cosa que ha comportat que en els darrers anys hi hagués un cert immobilisme per part dels propietaris d'amarratges, locals comercials, pallols i aparcaments. L'any 2014, durant el mandat anterior, Promoció Econòmica de l'Ajuntament i la Generalitat van optar per avançar la licitació de les concessions, sense esperar a que arribessin a la seva caducitat. L'objectiu era que els propietaris poguessin començar a reinvertir en aquests espais amb la seguretat de tenir la concessió renovada, sense límits temporals. “Ara podran amortitzar les inversions sense la por de la fi de la concessió”, va explicar el llavors el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font.
Però l'estratègia no ha funcionat. "L'avançament de les renovacions de concessions no va sortir bé", va reconèixer l'alcalde, David Bote. El nombre de concessions renovades, tant d'amarraments com de locals, ha estat molt baix i ara la prioritat, segons Bote, és "plantejar models perquè el nou concurs sigui un èxit". Per aconseguir-ho, el Consorci del Port ha encarregat un nou estudi, en forma de pla estratègic, a una consultora externa, en una línia similar al que ha fet el TecnoCampus per planificar el seu creixement. Aquest pla haurà d'establir l'estratègia a seguir: més enllà de garantir la viabilitat del port com a infraestructura marítima, l'objectiu principal és reconnectar-lo amb el conjunt de Mataró. "Hem de millorar tota la part comercial i dinamitzar-lo socialment, fer funcionar el seu engranatge amb la ciutat", va apuntar Bote.
El Consorci del Port ha encarregat un nou estudi, en forma de pla estratègic, a una consultora externa
"El pla estratègic fixarà les línies a seguir en àmbits com les renovacions de concessions, l'atracció d'inversions, la promoció del port i les activitats que s'hi puguin desenvolupar", explica Joan Bellavista, president del Consorci del Port de Mataró, l'organisme que el gestiona. L'estudi encarregat a una consultora externa ha d'estar enllestit pel primer trimestre de l'any vinent. Però en aquest pla, segons Bellavista, també hi participaran els usuaris i operadors del port, així com el conjunt de la ciutadania. Els treballs, com passa amb el TecnoCampus, s'emmarquen en un pla estratègic global de la ciutat, el "Mataró 20/22", que l'Ajuntament ha posat en marxa per definir com ha de ser el futur d'una ciutat que necessita reactivar la seva economia i millorar la seva promoció. "De l'anterior convocatoria hem après lliçons d'allò que funciona i allò que es pot optimitzar", resol Bellavista, respecte a les renovacions de concessions, un altre dels temes pendents.
Renovació comercial i dels pantalans
El Port de Mataró té pendent de desenvolupar un pla de renovació de les seves instal·lacions amb una inversió prevista de 12 milions d'euros. El projecte preveu regenerar tota la zona comercial actual, redissenyant la jardineria, eliminant les barreres arquitectòniques i endreçant la zona de terrasses, per dotar-la d'un sentit més unitari. El pla també ha de renovar tota la dàrsena nàutica. De moment ja s'han renovat tots els pantalans, que es trobaven en mal estat, tal i com es va posar de manifest l'any passat amb l'enfonsament d'un d'ells. Pel que fa a la resta, tot està pendent. De moment les inversions s'han congelat, a l'espera que el pla estratègic defineixi millor com s'han de dur a terme les actuacions.
Comentaris