Els joves i la pandèmia.

El 68% dels joves en situació delicada han empitjorat la seva economia

Un estudi de Joventut mostra que la covid-19 incideix en les desigualtats i agreuja els problemes de salut mental

La pandèmia del coronavirus incideix en les desigualtats econòmiques i agreuja els problemes de salut mental entre la població jove. Ho indica l'Observatori Català de la Joventut (OCJ), que aquest dijous ha presentat l'informe 'Condicions de vida, ocupació i desigualtats en salut de la població jove davant la covid-19'. El 68% dels joves que ja es trobaven en una situació econòmica vulnerable abans de la pandèmia declara que la seva economia ha empitjorat, mentre que l'informe recull que 39% de retrocés entre els que no s'hi trobaven. Els autors de l'informe, encarregat a la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb altres centres de recerca, adverteixen que els problemes econòmics repercuteixen en la salut física i mental.

L'estudi destaca "l'acumulació de desavantatges i l'eixamplament de les desigualtats socials, així com la debilitat del sistema". Entre les causes que han dut a aquesta situació hi ha l'aprofundiment de les desigualtats en el mercat laboral, recull l'informe, presentat aquest dijous per la directora general de Joventut, Laia Girós, amb la coordinadora de l'estudi, Mireia Bolívar (UAB).

El 30% dels enquestats van afirmar que a la seva llar tindrien dificultats econòmiques; el 32%, que sense cap ingrés a la seva llar podrien subsistir fins a només dos mesos; el 17% deien que només podrien subsistir un mes i el 16% declarava haver hagut de recórrer a l'ajuda econòmica de familiars per la pandèmia.

El col·lectiu que ha viscut el confinament amb més dificultats

L'informe també mostra que el col·lectiu jove és el que ha viscut el confinament amb més dificultats. Les persones d'entre 16 i 29 anys obtenen una puntuació mitjana de 7,4 en una escala del 0 al 10 que avalua el grau de dificultat del confinament (0 significa molt difícil i 10 molt fàcil). Es tracta de la puntuació més baixa en comparació amb els altres grups d’edat, ja que les persones de 30 a 44 anys obtenen un 7,8 de puntuació; les de 45 a 64 anys, un 8,1 i les de 65 anys o més, també un 7,8. Sobre la capacitat de gestionar el confinament, la població més jove obté una puntuació mitjana de 5,7 (6; 6,5 i 6,5 en les següents franges d'edat).

L'estudi assenyala altres factors que han agreujat els problemes a l'hora d'afrontar el confinament entre les persones joves, com haver perdut la feina; no tenir estudis universitaris; tenir dificultats per arribar a final de mes durant la pandèmia i ser dona i jove.

L'informe també indica que les persones que provenen de llars familiars més afavorides, amb major nivell d'estudis i que han pogut dur a terme la transició al mercat laboral de forma més satisfactòria són també les que han pogut afrontar el confinament en millors condicions.

Etiquetes: