Mataró ha celebrat com una gran victòria ser la segona ciutat catalana (la primera després de Barcelona) que rep més diners, 1,4 milions d’euros, dins un programa de fons dels Next Generation Europeu destinat a la digitalització i promoció del comerç. El detall de les actuacions que el ‘Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència’ del govern central finançarà en un 60% el va donar a conèixer l’Ajuntament als agents de la Taula del Comerç i la Restauració divendres.
Cada injecció econòmica dels Next Generations és aire pels pulmons de la ciutat. 1,4 milions (1.445.833 exactament) són molts euros i els d’aquesta convocatòria tenen com a característica que s’han d’executar com a màxim aquest any, que no poden anar molt enllà al futur. Mataró hi ha presentat un seguit d’actuacions que ja tenia fetes o fins i tot executades. I la jugada ha sortit rodona.
En què s’inverteixen aquests 1,4 milions
- El nou paviment de la Plaça de Santa Anna: part de les obres de renovació del paviment, enllestides fa mesos, s’acullen al programa.
- La nova façana de l’Ajuntament: l’edifici consistorial veurà arranjada la seva façana, actualment força desgastada.
- Noves jardineres a la Riera: un element recollit al Pla d’Impuls del Centre que ha de millorar les prestacions estètiques de l’eix comercial.
- Recollida comercial porta a porta: La implementació respon a motivacions circulars i, també, de millora estètica juntament amb els contenidors mòbils que han d’entrar en funcionament,.
- RetailLab: un laboratori de solucions tecnològiques adaptades i a disposició del teixit del comerç local per tal de promoure una millora de la competitivitat dels negocis comercials a través de la introducció d’eines digitals.
- Pantalles informatives digitals: elements d’informació i dinamització que s’ubicaran a diferents punts del Centre.
- Dispositiu exterior multimèdia a l‘Espai Mataró Connecta: l’Ajuntament diu que aquest element al nou espai de participació ciutadana a la Plaça de la Muralla també servirà per a dinamitzar també l’activitat econòmica.
- Xarxa wifi oberta: implementació de connectivitat a tota la zona del Centre.
- Big Data: Sistema de comptatge i anàlisis de perfils de persones en punts estratègics de la via pública.
El 63% del comerç local no està adaptat
El gran objectiu del projecte i de les inversions és la incorporació de l’element tecnològic com a palanca de transformació del comerç. Fa falta perquè a Mataró el 63% dels comerços no estan adaptats als nous entorns digitals. “Amb el laboratori que impulsarem, els propis comerciants podran experimentat els avantatges de la tecnologia per a les seves vendes, formar-se i rebre assessorament per a propostes personalitzades en cada cas”, explica la regidora de Promoció Econòmica Núria Moreno. El President de NEM Xavier Martín celebra la motivació de la iniciativa: “Ens hem d’actualitzar per no perdre el públic que s’ha acostumat molt a la compra on line” mentre que el director tècnic del Gremi d’Hostaleria i Turisme espera que “amb els fons europeus Mataró faci un salt endavant en projecció i ens posicionem millor sobretot en el mercat turístic”.