L'empresari de Mataró Tomeu Gomila amb un dels components de The Tyets

Cugat Comas

L’aposta per la indústria local de Mataró de The Tyets

El grup mataroní de moda inicia una nova línia de merxandatge apostant per productes fets a Mataró “igual que la nostra música”

 


Si portessin etiqueta, les cançons que estan fent embogir i ballar tota Catalunya manufacturades per The Tyets dirien allò de ‘made in Mataró’. Són de casa, ho pregonen, ho canten i ho celebren. I a dalt de tot de l’onada de la popularitat, el grup mataroní ha optat per iniciar un nou camí coherent relacionat amb el seu marxandatge. “Si la nostra música comunica que som molt de Mataró i ens agrada també ho volíem fer amb la roba i és per això que hem apostat per producte fet aquí, amb tot el que comporta”, expliquen.

The Tyets va posar a la venda en línia setmanes enrere un top femení que va exhaurir totes les unitats en només quatre hores. Ara en faran més. El que tenia de nou aquella peça, comparada amb altres samarretes del grup, és que per primer cop havien apostat perquè la producció fos local, fos de Mataró. El top, tot un èxit, és el primer producte de treballar entre The Tyets i Comercial Gomila Català, una de les empreses que manté la bandera històrica del tèxtil ben enarborada a Mataró. Va ser mig casualment, arran d’una presentació del grup i d’uns missatges a Instagram, que des de Gomila Català es van oferir als Tyets per produir localment peces de roba seves. Setmanes després ‘parien’ aquest top que és el primer d’una nova línia de roba del grup, més personalitzada. Diga-li premium.

“Treballar amb una fàbrica de Mataró ens permet crear fer productes més pensats, peces úniques, amb el teixit, el color, l’estampat i el patronatge que volem. Això ens permet facilitat de creació i apostar pel producte local i de qualitat li dona un plus tant a la peça com a la visió que tenim nosaltres del ‘merchan’”, expliquen The Tyets que ja preparen pels propers mesos una dessuadora com a segon producte d’aquesta línia ‘made in Mataró’. 

L’aposta per productors propers va més enllà: The Tyets també ha tret a la venda unes espardenyes pròpies, elaborades per la Laura. Arran del fenomen sardanístic del ‘Coti x Coti’ van començar a barrinar amb aquesta artesana a mig camí de Berga i Cadaqués l’elaboració d’un calçat tradicional i propi, fet a mà. Des del grup expliquen que són conscients que produint localment els costos van en augment i el preu de venda és més alt però aposten per anar fent una doble línia de producte i “contribuir amb el comerç local ja que som d’aquí i entrar en fabricants de casa nostra en aquesta economia més sostenible. Si qui ho compra és català, que compri d’aquí. Guanyem en qualitat, en disseny i fomentem l’economia local”, expliquen.

Els beneficis de produir localment

Tomeu Gomila, de Comercial Gomila Català celebra que un grup de Mataró com The Tyets hagi apostat pel tèxtil del Maresme. “Són gests petits que ajuden a canviar una mica el paradigma del comprador. Si volem samarretes a 15 euros sempre seran d’importació però cal una reflexió en general que valori les coses de proximitat i l’economia d’escala més petita”. Gomila té clar quin és el valor diferent que pot oferir: “qualitat i sobretot personalització: quan importes és com si compressis a una macrobotiga mundial que no controles, en canvi aquí han triat colors, talles, unitats, brodats, colors, patrons”. L’aposta de The Tyets no és pas la primera i ja abans la mateixa empresa mataronina havia treballat amb altres grups d’èxit com Txarango que també els havia encarregat samarretes amb la voluntat que fos tèxtil local.

Gomila explica que “el pas que comencen a fer The Tyets és el que s’hauria de fer a altres nivells com per exemple amb la samarreta de Les Santes”. Des de la seva nau, al barri de Molins, explica que “quan un grup que te’l sents proper i local com ells també venen de Mataró no deixa de reforçar aquesta bona imatge” i posa en valor que “amb la producció local se’n beneficien moltes empreses: la de fils, tints, acabats, etiquretes… tots els processos són locals i per tant se’n benefici l’economia mataronina”. 

Etiquetes: