Augmenta el ciberassetjament i l'espionatge

Augmenta el ciberassetjament i l'espionatge

Durant la pandèmia han crescut els atacs des d'Internet, i molts d'ells venen de gent propera.

Cada vegada passem més temps connectats a internet. Si el primer gran canvi van ser els telèfons intel·ligents, que van suposar que el ciberespai no fos solament accessible des de les nostres llars o des dels anomenats cibercafès, durant l'any 2020 hem iniciat una nova fase d'aquest procés. La pandèmia ha augmentat exponencialment el nostre consum de productes en línia amb el naixement d'elements fins avui desconeguts com el teletreball o les reunions d'amics via Zoom o Jitsi. I és clar, això comporta risc.

És el que determina un estudi elaborat per l'empresa de ciberseguretat Avast. La companyia ha determinat que des de l'inici de la pandèmia les aplicacions de ciberassetjament i espionatge han augmentat en un 145%. Es tracta de dos tipus de programes que s'infiltren en els nostres dispositius amb finalitats similars. En anglès reben el nom de "stalkerware" (ciberassetjament) i "spyware" (espionatge). La finalitat d'aquests programes malignes és recaptar informació de la nostra vida privada per després espiar-nos o extorsionar-nos.

La informació que s'obté mitjançant aquestes apps és personal. Es refereix doncs als continguts dels nostres correus electrònics, els nostres missatges de WhatsApp o les nostres fotografies.

Moltes vegades hi ha falsos amics i exparelles

Contra el que podria semblar, no sempre són hackers de països llunyans els qui practiquen aquest tipus de delictes. Segons asseguren des d'Avast, darrere d'aquests atacs a la intimitat es troben persones pròximes com a falsos amics o exparelles geloses.

En un moment en el qual la nostra vida passa inevitablement pels nostres dispositius en línia, estem enfront d'un atac del tot condemnable.

Etiquetes: