L'autoconsum energètic a Catalunya ha experimentat un creixement notable en els darrers anys. Tot i això, aquesta tendència no s'ha estès de manera equitativa a totes les modalitats disponibles. Concretament, l'autoconsum compartit en comunitats de veïns és encara una minoria, representant només un 1% de les 102.626 instal·lacions d'autoconsum registrades l'any passat. Aquesta situació genera un contrast evident, ja que un 60% de la població viu en blocs de pisos, mentre que només un terç resideix en cases unifamiliars, on principalment s'han instal·lat les plaques solars.
Traves a l'autoconsum compartit
Una de les principals raons per aquesta discrepància és la dificultat de posar d'acord tots els propietaris en una comunitat de veïns, així com les complicacions burocràtiques que sorgeixen durant la tramitació. Segons un informe de l'Aliança per l'Autoconsum, el risc que l'autoconsum esdevingui un fenomen excepcional, accessible només per a uns quants, és real. A més, el desconeixement dels ciutadans i la manca de cooperació de les distribuïdores contribueixen a aquesta situació.
Jordi Miquel, veí d'una comunitat de propietaris a Sabadell, exemplifica aquestes dificultats. Fa tres anys, va proposar als seus veïns, així com als dels edificis i pàrquing propers, instal·lar plaques solars a les teulades de manera conjunta. Tot i que el procés inicial va ser ràpid —des de la proposta el 2021 fins a la producció el juliol del 2022—, els obstacles van sorgir després. Sis mesos van passar abans que la connexió amb la distribuïdora fos activada, i els problemes amb les comercialitzadores van prolongar les demores fins a any i mig. Això es tradueix en energia generada no consumida i excedents no venuts, provocant pèrdues econòmiques significatives.
L'Aliança per l'Autoconsum calcula que, durant la crisi de preus, les barreres reguladores i tècniques van fer que es desaprofitessin més de 1000 GWh en excedents d'energia a tot l'estat, el que equival a 160 milions d'euros no cobrats pels propietaris d'aquestes instal·lacions aturades.
El paper de les distribuïdores
Les distribuïdores, com E-distribución d'Endesa, han estat al centre de la polèmica. Segons Mónica Díaz-Otero, Responsable de Regulació de mercats minoristes, Endesa ha hagut de superar una corba d'aprenentatge important, i ara són més proactius i transparents en els processos, simplificant els tràmits per activar una instal·lació en un termini de dos mesos, com estipula la llei.
Consensos i solucions
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha jugat un paper clau en reunir tots els agents implicats per trobar solucions i facilitar els procediments. Josep Maria Salas, conseller de la CNMC, explica que s'han arribat a consensos sobre com solucionar els problemes, permetent que els ciutadans i empreses que vulguin autoconsumir energia no hagin de convertir-se en experts en processos burocràtics.
Encara hi ha molt de recorregut i reptes per davant per fer de l'autoconsum compartit una opció viable per a més comunitats de veïns. Els esforços per simplificar els processos, augmentar la transparència i fomentar la cooperació entre tots els agents implicats són passos importants per aconseguir que aquesta modalitat d'autoconsum esdevingui més accessible i comuna en el futur.
Font: ccma.cat/324