Avui dia gairebé tothom ha emprat o al menys ha sentit parlar de PayPal. Es tracta d’un dels sistemes de pagament online més famosos arreu del món, per enviar petites o grans quantitats de diners d'una manera ràpida i senzilla, a més de comptar amb l’útil canvi de divises. Davant d’aquest escenari, en el qual triomfen sistemes americans com l’esmentat a més de Mastercard, Visa o Apple, els bancs europeus estan planejant una estratègia conjunta per poder fer front aquest “oligopoli” dominat pels Estats Units. Us ho expliquem.
L’estratègia dels bancs europeus davant els gegants americans
"La idea és construir un campió europeu de pagaments que pugui assumir PayPal, Mastercard, Visa, Google i Apple", comenta Joachim Schmalzl, president de la Iniciativa Europea de Pagament.
Els encarregats de dissenyar aquest pla són els 40 experts que conformen una empresa amb seu a Brussel·les. Aparentment tenen fins al proper mes de setembre per elaborar un pla per a un servei de pagaments paneuropeu que es pugui utilitzar tant per pagar en línia com a botigues, per liquidar factures entre consumidors individuals i retirar efectiu als caixers automàtics. El projecte compta amb el suport de la Comissió Europea i dels reguladors financers de la zona de l’euro.
La Comissió Europea ha descrit aquesta iniciativa com "un nou projecte ambiciós i europeu", a més d’afegir que creuen que els ciutadans i les empreses de la UE ens beneficiarem d'una solució de pagaments ràpida, eficient i fiable, sobretot si cobreix un ampli espectre de comunitats bancàries europees. Cal recordar que actualment els pagaments amb targeta a Europa són processats principalment per empreses amb seu als Estats Units. De fet, les estadístiques ens indiquen que quatre de cada cinc transaccions a Europa són gestionades per Mastercard i Visa, segons EuroCommerce, grup de pressió de minoristes europeus.
"Volem oferir una alternativa a aquest oligopoli i donar als comerciants i als consumidors a Europa una opció real. Ningú [a Europa] pot competir per si sol amb els gegants de les targetes de crèdit nord-americanes. Això serà possible si formem equip", recorda Schmalzl quan adverteix que una quota de mercat tan dominant pot perjudicar els consumidors i els comerciants degut a les tarifes relativament altes presents a l’actualitat.
No és el primer cop que s’intenta una estratègia així. El "Projecte Monnet", que el 2011 va comptar amb el suport de 24 prestadors europeus, va vacil·lar perquè no tenia suport polític i no va aconseguir desenvolupar un model de negoci viable. Aquest cop és diferent perquè el projecte està reforçat per la Unió Europea, així que s’espera que els resultats siguin més favorables. El punt determinant en el seu èxit arribarà després de l’estiu, quan els patrocinadors del consorci decidiran si seguiran endavant amb la idea, ja que requeriria un finançament addicional important.
S’estima que, si tot avança segons el plantejat, les primeres aplicacions d’aquest sistema de pagaments electrònics en temps real entre consumidors es podrien llançar a principis del 2022, mentre que una segona eina de pagaments amb més opcions podria arribar a la segona meitat de l'any vinent, segons apunta Joachim Schmalzl.
Font: Financial Times