La presidenta del BCE, Cristine Lagarde

Redacció

El BCE tornarà a abaixar els tipus d'interès: com ens repercutirà?

Se'n beneficiaran les empreses i les persones amb hipoteques a tipus variable o les que vulguin contractar-ne una, però pot fer pujar encara més els preus de l'habitatge

 

Aquest dijous, el Banc Central Europeu (BCE) probablement tornarà a abaixar els tipus d’interès, una decisió que es considera gairebé inevitable en un context de baixa inflació i economies importants estancades. La inflació a l'eurozona es va situar en el 2,5% al juliol, molt a prop de l'objectiu del BCE de mantenir-la al voltant del 2%. Això facilita que la presidenta Christine Lagarde implementi una segona retallada dels tipus, que passarien del 4,25% al 4%.

Aquest moviment podria avançar-se a la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units, que es reunirà el 18 de setembre per decidir si ajusta els seus tipus d’interès, actualment entre el 5,25% i el 5,5%. Alguns membres de la Fed ja han indicat que una retallada és probable, amb alguns analistes que fins i tot preveuen una reducció de 0,5 punts.

Hipoteques i el mercat immobiliari: efectes de la rebaixa de tipus

Una nova rebaixa dels tipus d’interès suposaria un respir per a les famílies amb hipoteques variables, que veurien reduir-se els interessos que paguen. No obstant això, una baixada del cost del diner també podria augmentar la demanda d’habitatges, impulsant-ne els preus. Això podria agreujar la situació en mercats com el d’Espanya, on els preus dels pisos ja estan creixent al ritme més ràpid des del 2007, principalment per la manca d’oferta.

L'economista Jordi Alberich adverteix del risc d’una nova bombolla immobiliària: "hi ha una bombolla quan les famílies han de destinar un alt percentatge dels seus ingressos a pagar un habitatge", afirma. Tot i això, considera que els preus podrien continuar augmentant a curt i mitjà termini, atesa l'escassedat d'oferta en el mercat.

Repercussions per a l'economia europea

A més de les famílies, les empreses europees també podrien beneficiar-se d’una nova reducció dels tipus d’interès. En un moment en què les principals economies de la zona euro, com Alemanya, França i Itàlia, presenten creixements gairebé nuls des de fa trimestres, la mesura podria impulsar la inversió i l'activitat econòmica.

Jordi Alberich apunta que "la rebaixa de tipus hauria de fomentar una economia més dinàmica, amb més inversió, fet que afavoriria una major ocupació". Així doncs, es tracta d’una oportunitat perquè les empreses reactivin els seus projectes en un entorn financer més favorable.

Els reptes més enllà dels tipus d'interès

Tot i els efectes positius que podria tenir la rebaixa de tipus, algunes empreses podrien continuar tenint dificultats. És el cas de Volkswagen, que està patint una caiguda de vendes i no descarta tancar fàbriques a Alemanya per primera vegada en els seus 87 anys d’història. La competència dels fabricants de cotxes elèctrics xinesos és intensa, malgrat els aranzels europeus que arriben fins al 37%.

Aquesta situació planteja un dilema sobre el proteccionisme. Alberich adverteix que un excés de proteccionisme podria desencadenar una escalada de preus global i, en conseqüència, inflació. "Hem de reconduir la globalització protegint els mercats, però sense provocar una pujada generalitzada de preus", adverteix l’economista. Un escenari inflacionista complicaria la tasca de mantenir els tipus d’interès baixos.

Incertesa a curt termini

Finalment, l’evolució dels tipus d’interès també estarà influenciada per factors externs, com les eleccions nord-americanes del novembre, on Donald Trump és un ferm defensor dels aranzels. Una victòria seva podria empitjorar la inflació mundial, complicant l'objectiu de mantenir els tipus baixos a Europa.

En definitiva, la rebaixa dels tipus d’interès del BCE podria proporcionar un respir a famílies i empreses, però també planteja desafiaments a llarg termini, especialment en sectors com l'immobiliari i en relació amb les tensions comercials globals.

Font: ccma.cat/324