La situació dels NFT (Non-Fungible-Tokens) ha canviat en gran mesura des del moment en que es va vendre el primer tuit de Jack Dorsey, el cofundador de Twitter, per 2,7 milions d’euros al director de la empresa de blockchain Bridge Oracle. L’operació es va realitzar durant el mes de març del passat 2021 i quan Sina Estavi va tractar de posar-lo de nou a la venda a principis d’aquest 2022 la màxima oferta que va rebre va ser de 12.000€. Aquest exemple ens indica com han caigut els NFT però ara queda la qüestió de preguntar-nos el perquè i ficar la mirada al futur d’aquests arxius digitals.
Motius de la caiguda dels NFT
Hi ha diverses raons per les quals s’està produint una caiguda del valor dels NFT. Per començar, cal esmentar que es tracta d’una gran bombolla que es va inflar molt ràpidament i tot apuntava a que en algun moment acabaria per petar. Així ha estat, ja que la seva venda va caure fins un 92% des del seu punt més àlgid el passat mes de setembre. Aquesta baixada es va ajuntar amb una disminució en el interès i les recerques a Internet ¡, segons Google Trends.
Quant als motius per aquesta caiguda, van des de la formalització del escrutini regulatori dels NFT por part de la Comissió de Borsa i Valors com la inflació i fins i tot la por relacionada amb conflictes com la guerra a Ucraïna. El mercat dels NFT era majorment especulatiu però a mesura que va créixer els que hi estan ficats han hagut d’enfrontar-se a la realitat. Després de diverses estafes, promeses excessives que no es podien complir i fins i tot fugues, la Comissió de Borsa i Valors d’Estats Units va començar a col·locar més controls sobre el mercat i els creadors i artistes.
Quin futur els espera als NFT?
Si es pretén recuperar el sistema dels NFT i construir un ecosistema digital estable i durador s’ha de començar per establir una proposta de valor més enllà de l’estètica. Per exemple, una idea seria la de que alguns NFT donessin accés a determinades experiències o beneficis relacionats amb la propietat de l’actiu, o d’altres aplicacions potencials i cridaneres més enllà de poder compartir amb els amics el fet de ser posseïdor d’una imatge que tothom pot descarregar. Potser també relacionar més les comissions privades a artistes de renom en comptes de publicar una determinada obra a la xarxa i després vendre-la.
El que està clar és que ningú té la resposta ni solució definitiva al problema actual dels NFT. S’ha de tenir paciència i comprovar com avança tot en els propers mesos per descobrir si es podrà arreglar o bé serà una bombolla que acabarà per explotar de forma definitiva i ho recordarem com una de les fites de la història moderna.