CaixaBank espera duplicar la seva rendibilitat fins a situar-la al 12% al període 2022-2024. Segons contempla el primer pla estratègic després de la integració amb Bankia, l'entitat espera generar 9.000 milions d'euros de capital. En aquesta quantia s'hi inclouen els dividends i el lliurament de 1.800 milions corresponents al pla de recompra d'accions. En referència a la retribució als accionistes, el 30% anirà a la Fundació "la Caixa", que el 2021 va tenir un pressupost de 510 milions per finançar la seva obra social, i un 16% anirà a l’Estat a través del FROB. Paral·lelament, CaixaBank es marca com a meta el control de la morositat per als propers exercicis fixant la ràtio per sota del 3% en finalitzar l'exercici 2024.
Pel president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, el pla que es presentarà aquest dimarts a Madrid permetrà oferir "la millor proposta de valor" per als clients i "mantenir una política de dividends atractiva per als accionistes" impulsant, a la vegada, la transició energètica de les empreses i de la societat.
Per la seva banda, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat que els objectius per als pròxims anys se centren a impulsar el creixement dels ingressos, seguir potenciant el "model de relació omnicanal amb els clients" i consolidar CaixaBank com el grup financer de referència a Europa en compromís social i mediambiental.
Pel que fa a les línies de negoci, el pla estratègic enviat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) preveu millorar un 50% la nova producció d'hipoteques en comparació amb el període 2019-2021, mentre que en crèdit al consum la meta és créixer un 30% en la nova producció.
A més d'accelerar la reconfiguració de la xarxa d'oficines, CaixaBank també espera intensificar la seva aposta per l’atenció remota “inTouch” fins a assolir els 4,6 milions de clients, fet que suposarà gairebé duplicar els 2,4 milions d’usuaris d’aquesta modalitat que hi havia al tancament de l'exercici 2021.
D'altra banda, l'entitat planteja mobilitzar 64.000 milions d'euros en finançament sostenible, una de les potes principals de l'estratègia de l'entitat barcelonina. Així mateix, es preveu que MicroBank assoleixi el 2024 els 3.500 milions d'euros en nova concessió de finançament social per a famílies i emprenedors, un 36% més que al període 2019-2021.
Finalment, CaixaBank es marca com a meta mantenir la seva xarxa al món rural amb el compromís de no abandonar municipis i conservar la seva presència amb 1.466 oficines en aquest àmbit, 364 finestretes i 17 oficines mòbils.
Context macroeconòmic
El Pla Estratègic de CaixaBank preveu un context de creixement econòmic sostingut durant el període 2022-24. Així, el creixement del PIB a Espanya assoliria una mitjana del 3,4% en els tres anys del pla i la taxa d'atur descendiria gradualment fins a l'11,5% el 2024.
Tot i que segons l’entitat la guerra d'Ucraïna i els seus efectes sobre els preus de l'energia i altres primeres matèries estan frenant el ritme de recuperació a curt termini, la nova fase en què ha entrat la pandèmia, la recuperació del turisme estranger, la normalització de les taxes d'estalvi i el desplegament dels programes Next Generation suposaran “clars vents de cua” que impulsaran l'activitat econòmica i la demanda de crèdit.