La indústria de la mobilitat sostenible llança un crit d'alerta davant la caiguda en les vendes de vehicles electrificats, que inclouen tant els elèctrics com els híbrids endollables. Durant el mes passat, es van matricular a tot l'Estat poc més de 8.000 turismes d'aquest tipus, un descens del 4% respecte al juliol de 2023. Aquesta tendència negativa deixa les xifres de l'any en unes 64.000 unitats venudes, sense cap progrés respecte al mateix període de l'any anterior.
Aquesta situació preocupa especialment les empreses del sector, que adverteixen que la manca de suport decidit per part de les administracions posa en risc tant les inversions com els llocs de treball. Actualment, els vehicles electrificats representen només el 10% del mercat total, una quota lleugerament inferior a la de l'any passat, fet que fa allunyar-se dels objectius marcats pel govern espanyol, que preveu arribar als 5 milions de vehicles elèctrics per al 2030.
L'associació AEMES Smart, que agrupa més de 180 empreses del sector de la mobilitat sostenible a Espanya, incloent-hi una forta presència catalana, destaca la necessitat de polítiques públiques més contundents per impulsar la demanda i les infraestructures. La seva directora, Neus Olea, subratlla que hi ha molts llocs de treball en joc, especialment en empreses que han apostat per l'electrificació i altres tecnologies sostenibles. "Sense infraestructura, no hi ha demanda ni indústria", adverteix, fent referència als punts de recàrrega per a vehicles elèctrics com a element clau per a l'èxit del sector.
Actualment, Espanya compta amb prop de 30.000 punts de recàrrega públics, una xifra que es queda molt curta en comparació amb altres països, com la Xina, que recentment ha superat els 10 milions de punts de recàrrega, dels quals 3 milions són públics.
Una de les principals empreses del sector, Wallbox, també apunta a la necessitat de millorar la infraestructura de recàrrega per activar la demanda. Iván Tallón, responsable de Wallbox per a Espanya i Portugal, destaca que un dels principals problemes és l'excessiva lentitud en els tràmits administratius per instal·lar nous punts de recàrrega, que poden trigar entre 12 i 18 mesos a legalitzar-se.
A més, la indústria reclama més ajudes directes per a la compra de vehicles elèctrics, ja que consideren que l'actual lentitud en la resposta de l'administració dificulta la venda d'aquests vehicles. Tot i així, Wallbox remarca que la ràtio de punts de recàrrega per vehicle a Espanya és prou bona, amb un punt per cada vuit vehicles, a causa del reduït nombre de vehicles electrificats en circulació.
Finalment, des del sector es vol desmentir el mite de la poca autonomia dels vehicles elèctrics. Wallbox, per exemple, ofereix carregadors amb una potència de fins a 220 kilowatts, que permeten recórrer fins a 200 quilòmetres amb només 10 minuts de càrrega.