Col·laboració per a facilitar la rehabilitació en clau ambiental

Col·laboració per a facilitar la rehabilitació en clau ambiental dels habitatges

El Col·legi d’Arquitectes Tècnics i la Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i Comarca s’uneixen per assessorar els propietaris d’habitatges a aspirar als fons Next Generation destinar a l’adaptació energètica

 

Acord estratègic el signat divendres 4 a Mataró entre el Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i la Cambra de la Propietat Urbana. Unió en forma de conveni i sobretot una nova possibilitat de cooperació i entesa en favor del ciutadà. En quin sentit: tècnics i propietaris tindran una eina en comú per afrontar la necessària rehabilitació del parc d’habitatges, per fer-ho en clau energètica i per aspirar a finançament europeu via fons Next Generation. El Maresme s’arma per aspirar al màxim de fons. És una unió clau, expliquen els firmants, perquè el que no es reparteixi en altres territoris pot també acabar per arribar a la comarca. 

L’objectiu del conveni, signat i celebrat per les dues parts (i també pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Mataró, presents a l’acte) és el d’impulsar i facilitar la rehabilitació completa del parc d’habitatges actual per adaptar-lo ambientalment, de manera que es garanteixi la màxima qualitat, seguretat i sostenibilitat.

La signatura del conveni es produeix en un moment clau que coincideix amb l’arribada dels fons Next Generation aprovats per la Comissió Europea el 2021 com a resposta a la crisi econòmica causada per la pandèmia amb l’objectiu de reconvertir Europa i encarrilar-la cap a una economia verda, amb la digitalització i les tecnologies netes com a màxim exponent. Un dels seus principals objectius és reduir les emissions de CO2, tal i com indica l’Agenda 2030. A Catalunya el 60% dels edificis van ser construïts abans de la primera reglamentació sobre aïllament tèrmic i el 70% no compleix amb les normes d’estalvi energètic.

La presentació de la col·laboració entre Col·legi i Cambra

Informació i col·laboració

Què aporten una i altra institució a aquesta unió conveniada? El Col·legi s’ha compromès a posar a disposició de la Cambra i els seus associats serveis d’informació i atenció, tant per a comunitats com per a particulars on es tractaran temes com la conservació i rehabilitació d’habitatges, les subvencions a les quals poden optar els propietaris o la creació de continguts divulgatius.

El Col·legi d’Arquitectes Tècnics crearà una borsa de tècnics rehabilitadors, formada per professionals col·legiats, per atendre les consultes que puguin arribar. Un cop emetin el seu informe, el CAATEEB emetrà un diagnòstic per garantir la correcció dels treballs a desenvolupar. Gràcies a la seves corredories d’assegurances, tant  el Col·legi com la Cambra,  oferiran un servei de d’orientació on s’informarà sobre els les millors opcions per cobrir els riscos en matèria de conservació i manteniment en edificis i obres de rehabilitació.

Compromís amb l’estalvi, la prevenció i el manteniment

El president del Col·legi d’Aparelladors, Celestí Ventura, va destacar la necessitat d’acords com aquest per aprofitar els fons Next Generation de la Unió Europea i fomentar l’estalvi d’energia en un moments en què els preus de l’electricitat estant pujant”. Per la seva banda el president de la Cambra de la Propietat Urbana de Mataró i Comarca, Josep Maria Font, considera que aquest tipus d’acords son estratègics per poder oferir un bon assessorament i acompanyament a tots els propietaris d’un immoble i garantir un servei d’alta qualitat en la prevenció i manteniment del seu patrimoni.