La pandèmia ha influït en moltes coses i ha canviat certes dinàmiques que estaven establertes de feia anys. Les ha modificat de cop o, simplement, n’ha accelerat un procés que també semblava cantat amb el pas dels anys. Ens referim, en aquest cas, als hàbits dels consumidors i la forma en què les empreses es relacionen amb els seus clients. Les compres en línia han augmentat durant la crisi de la Covid-19. La confiança del client en aquest tipus de transaccions també s’ha vist reforçada, malgrat que no tot han sigut bones notícies. La web de referència en aquest sector, universalpay.es, posa el focus en aquesta nova dinàmica.
No és estrany, apunten a universalpay.es, que en un mercat com l'espanyol, on fins fa uns anys el mètode preferit pels clients era el diner físic, nous sistemes que donin facilitats als consumidors a l'hora de comprar tinguin una gran acceptació. En aquest cas, es refereixen al BNPL, acrònim de l'expressió anglesa Buy Now Pay Later, o "compra ara i paga després", que en un context on la població en general no està disposada a assumir deutes a causa de la incertesa econòmica, cada vegada està guanyant més adeptes. Però, en què consisteix el sistema de pagament ajornat?
El concepte Buy Now Pay Later, que fa modern i universal, en realitat és més vell que l’anar a peu. Històricament, sobretot en petites poblacions o comunitats de veïns, s’ha fet servir de manera menys elaborada. Qui no ha fet un cafè al bar de sota casa i l’ha pagat l’endemà o al cap de dos dies? Doncs això, com el seu nom indica, vindria a ser el “compra -en aquest cas consumeix- ara i paga després”. La confiança amb l’establiment en qüestió et permetia tal cosa i encara es fa en molts llocs tot i que, segurament, és una manera de viure que s’està perdent. I ara arriba vestit amb l’anglicisme per fer-ne un nou ús. El Buy Now Pay Later és, en essència, això que hem explicat en aquest paràgraf, però amb algunes característiques concretes que afavoreixen no només al client sinó també al venedor en línia.
Posem-ho en context; fins fa poc, els sistemes de pagament eren territoris de la banca tradicional i les grans financeres, però les fintech han arribat per fer-se fortes. Són empreses que utilitzen la tecnologia per oferir serveis financers basats en l'ús del Big Data per identificar i conèixer als clients, l'automatització dels serveis i els diners electrònics.
Diferències entre la targeta de crèdit i el BNPL
El funcionament d'una targeta de crèdit es basa en què l'entitat bancària avança els diners al client i aquesta despesa s'ha de liquidar en una data establerta al començament del següent mes. El crèdit pagat a terminis a una entitat financera comportarà uns costos d'interessos per aquest ajornament. En el cas de sistema BNPL, l'usuari té la possibilitat de triar ajornar el pagament i tornar l'import en diverses quotes, però aquesta elecció no comportaria cap cost d'interessos sempre que compleixi amb els pagaments establerts. Però quins beneficis obté la fintech? Doncs bé, segons assenyalen els experts i els creadors d'aquestes empreses financeres, el sistema es basa en un model win-win, ja que com més vengui el seu client, és a dir el negoci, més beneficis aconseguirà. Per cada transacció que es realitzi a la botiga en línia a través d'aquest pagament ajornat, la fintech cobrarà un petit fee al venedor.
L’atractiu d’aquest mètode radica en la facilitat i la transparència que ofereix a l'usuari per tal de poder fraccionar el pagament. Un altre dels avantatges és que el venedor rebrà l'import íntegre de la transacció en el moment en què envien el producte o servei, de manera que no haurà d'esperar que el consumidor finalitzi el pagament de les quotes.