L'única manera de refugiar-se de la pèrdua de poder adquisitiu és invertir diners en actius la rendibilitat dels quals pugui neutralitzar l'efecte de la inflació. La llum ara és un 72% més cara que fa un any. La benzina, un 23% i l'oli d'oliva, costa un 30,5% més. El preu dels productes no havia pujat tant en gairebé 30 anys, i això afecta el poder de compra del consumidor, però també l'estalvi.
La inflació va pujar de mitjana un 6,5% interanual al desembre. Això vol dir que amb la mateixa quantitat de diners avui es pot comprar menys que fa un any. Si tens 2.000 euros al compte, avui aquests diners valen un 6,5% menys de mitjana. En moments d'inflació galopant com l'actual, tenir diners aturats al compte significa perdre diners. L'única manera de refugiar-se és invertir en actius la rendibilitat dels quals pugui neutralitzar l'efecte de la inflació.
L'habitatge normalment no és un bon refugi contra la inflació. Per què? Perquè quan la inflació puja, també augmenten els tipus d'interès. Si els tipus d'interès pugen, les hipoteques s'encareixen i, si això passa, menys gent demanarà hipoteques. Aleshores, la demanda de compra es debilita, de manera que el preu de l'habitatge cau o augmenta molt poc, i si l'habitatge no es revalora, la seva rendibilitat serà menor. Ara el que passa és que hi ha tanta incertesa per la pandèmia que el BCE no gosa pujar els tipus d'interès encara que hi hagi inflació. Per aquest motiu, de manera excepcional, ara l'habitatge sí que és un refugi contra la inflació.
El Bitcoin és l'actiu financer més rendible de la dècada 2010-2020, però la muntanya russa de pujades i baixades el converteix en una opció d'alt risc. Invertir en criptomoneda és una alternativa ben diferent de l'habitatge: les possibilitats de revaloració són molt superiors, però també són elevats el risc de pèrdua de valor i les dificultats de conversió a la moneda de referència de l'inversor. A més, cal tenir en compte la inseguretat jurídica; als nous inversors i als inversors minoristes els resulta molt complicat distingir la informació rellevant del soroll, i això és degut en part al fet que el mercat de criptoactius encara és un terreny pràcticament inexplorat en termes jurídics.
I l’or? Quin és el risc que la inflació pugi considerablement per sobre de la nostra previsió? Les pujades pronunciades poques vegades es prediuen i en general es deuen a pertorbacions externes. Avui tenim el risc de la COVID, incloent-hi la possible propagació de noves variants, la manera com es recuperarà l'economia i la inestabilitat social i política.
En cas que la inflació sorprengués a l'alça i superés les estimacions, l'or podria brillar més. El punt d'inflexió es podria assolir si la inflació passa a un preocupant 3% o més. Existeixen dubtes seriosos, això sí, sobre si l'or representa una cobertura davant de la inflació.
Fonts: eleconomista.es i businessinsider.es