Les dones haurien de cobrar un 26% més de mitjana per erradicar la bretxa salarial, segons dades del 2019 interpretades per CCOO de Catalunya. La diferència entre el que van cobrar les dones i els homes aquell any va ser del 20,64% segons els càlculs de l'INE, que exclou gran part dels treballadors temporals. La taxa s'ha reduït en dos punts des del 2018, una tendència a la baixa que es va notar més en les dones que cobraven menys per l'increment del Salari Mínim Interprofessional. Tot i això, les dades mostren una proporció creixent de dones amb sous molt baixos que s'accentua a partir del 2020, quan la pandèmia va disparar fins al 42,32% les treballadores amb sous inferiors a l'SMI, segons l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.
A Catalunya, les dones van cobrar 5.977 euros menys que els homes el 2019, és a dir, una diferència del 20,64%. L'indicador ha baixat 3,7 punts en onze anys, ja que al 2008 se situava en el 24,4%, segons l'INE. En canvi, les xifres de l'Agència Tributària són més elevades, perquè també recullen part dels treballadors temporals que no s'inclouen en els de l'Institut d'Estadística. Segons aquests paràmetres, els ingressos de les dones han passat d'un 28,6% inferior el 2008 al 20,7% del 2020.
Altres factors a tenir en compte
En tots dos casos, la diferència entre els ingressos per la feina d'homes i dones s'explica per la segregació horitzontal de les feines, que porten les dones a treballar en sectors amb pitjors salaris o a tenir més contractes a temps parcial i temporals. Aquest, però, no és l'únic factor. CCOO ha incidit en l'impacte que té la "desigual distribució de responsabilitat de cures" en la feina de les dones, que són qui es veuen obligades a agafar més excedències per cura familiar, per exemple.
La bretxa salarial de gènere acompanya les dones durant tota la seva vida laboral, i s'eixampla en les franges més altes d'edat, sobretot "a partir de l'arribada de la maternitat", ha detallat la sociòloga i coordinadora de l'informe sobre bretxa salarial presentat, Irene Galí. Amb tot, la bretxa ha anat eixamplant-se més en la franja de les treballadores menors de 18 anys, passant d'un 19,4% al 34,8% en 10 anys, fruit d'una "creixent precarietat" en aquesta franja per homes i dones i moderant-se en les franges de més de 56 anys, on ha passat del 31,1% al 28,1% entre el 2010 i el 2020.