Cadena de muntatge d'una fàbrica catalana. Foto: ACN

capgros.com/ACN

L'economia catalana creix un 5,5% l'any 2022

L'economia catalana es recupera després del sotrac de la pandèmia, tot i que els nivells d'activitat encara són lleugerament per sota dels de 2019

El PIB català va créixer un 5,5% l'any 2022, segons l'estimació avançada publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística de Catalunya (Idescat). Així, per segon any consecutiu, l'economia catalana es recupera després del sotrac de la pandèmia, tot i que els nivells d'activitat encara són lleugerament per sota dels de 2019. L'últim trimestre el creixement va ser del 3,3% anual i del 0,3% intertrimestral. La dada anual catalana, amb el 5,5%, és un 1,9 per sobre de la primera estimació del PIB de la Unió Europea (3,6%), i igual que la de l'economia espanyola. Pel que fa al quart trimestre, el ritme de creixement del PIB català és superior al d'Espanya (2,7%) i la UE (1,8%).

La variació intertrimestral de l'avanç del PIB català el quart trimestre, del 0,3%, és una dècima superior a l'espanyola (0,2%) i se situa tres dècimes per sobre de la de la UE, que va ser del 0%. Tot i que en termes de volum el PIB del 2022 és encara un 1,5% per sota del de 2019, les dades del quart trimestre ja tenen el mateix nivell del mateix període previ a la pandèmia. 

En un context internacional marcat per l'evolució dels mercats energètics i l'augment dels tipus d'interès, el creixement català s'ha notat especialment al sector serveis (8%) i en menor mesura a la construcció (4,7%). En canvi, la indústria ha caigut un 2,5% i l'agricultura ha disminuït un 13,7%.

La reducció de l'activitat industrial del 2,5% s'atribueix, sobretot, a l'evolució negativa de la fabricació de vehicles de motor i el manteniment d’una producció estable en les principals branques industrials (alimentació i química). En canvi, mantenen dinamisme la indústria farmacèutica i la fabricació de maquinària. Per la seva banda, el limitat pes i creixement de les activitats energètiques (refinació de petroli i energia elèctrica) han impedit compensar l’empitjorament registrat en altres branques com la metal·lúrgia i la confecció.