Prohibit treballar a l'exterior quan hi hagi alerta de calor

Redacció

L'edat mitjana de la població treballadora no para de créixer

Funcas alerta que l'envelliment és "especialment intens" en homes, no assalariats i assalariats del sector públic

 

L'edat mitjana de la població treballadora a l'Estat ha augmentat en més de quatre anys des del 2000, segons l'última edició dels 'Papers d'Economia' de Funcas, dedicat al canvi demogràfic. L'envelliment és "especialment intens" entre els treballadors no assalariats, homes, assalariats del sector públic, empleats d'empreses petites i comunitats autònomes del nord-oest de la península, segons el monogràfic 'L'economia espanyola davant el repte demogràfic', de Brindusa Anghel, Juan Francisco Jimeno i Pau Jovell. Si entre 2002 i 2022 la població ocupada va augmentar entorn del 18%, la població ocupada de 50 anys o més es va multiplicar per més de dos, mentre que la població ocupada de 16 a 29 anys es va reduir a la meitat.

Pel que fa als perfils d'ingressos laborals per edat, s'observa una desacceleració dels ingressos a partir dels 45 anys i una caiguda acusada a partir dels 60 anys, que suggereix una intensa disminució de la productivitat en aquests grups d'edat. "L'envelliment poblacional modificarà el mercat laboral i tindrà efectes sobre la productivitat, principal motor del creixement econòmic a llarg termini", ha constatat els autors del monogràfic, que consideren també que el canvi demogràfic impactarà també en la demanda de béns i serveis, i en el disseny de les polítiques públiques per part dels governs. "Per frenar i revertir aquest procés d'envelliment i evitar el potencial efecte en l'estructura productiva, són claus la immigració i la natalitat", ha apuntat Anghel, Jimeno i Jovell.

Inestabilitat laboral i elevat atur perjudiquen la natalitat

Un altres dels reportatges destacats del número 176 dels 'Papers d'Economia' de Funcas estudia l'evolució de la taxa de natalitat a Espanya, una de les més baixes de l'OCDE. Virginia Sánchez-Marcos apunta a la inestabilitat laboral, amb alta incidència de contractes temporals, i l'elevat atur de l'Estat com a principals factors d'aquesta reduïda natalitat. "A més, l'escassa flexibilitat laboral i l'elevada incidència de la jornada partida desincentiva la natalitat entre les dones, especialment aquelles amb estudis universitaris", ha afegit Sánchez-Marcos, que proposa mesures que facilitin la conciliació de la vida laboral i familiar: finançament de guarderies, ajudes directes a mares treballadores o restricció explícita de la jornada partida.