Després d’una pujada en el número d’accidents laborals al passat 2021, les dades que ens deixa el primer trimestre de 2022 són favorables i col·loquen al Maresme en un índex inferior al català i al provincial. Els incidents laborals augmenten en determinats àmbits de feina com la construcció, més perillós per la manipulació de grans màquines i altres elements, però també en les activitats sanitàries i en d’altres divisions com el comerç de vehicles a motor i l’hostaleria. Us ho expliquem tot detalladament, a més de repassar l’estat actual de la situació.
Baixa el número d’incidents laborals al Maresme
S'entén per accident de treball qualsevol “succés concret que produeix una lesió corporal física o psíquica, que la persona treballadora pateix amb ocasió o com a conseqüència del treball desenvolupat”. Concretament, aquests primers mesos de l’any s’han registrat 1.718 accidents laborals al Maresme (només una víctima mortal entre tots ells), 1.582 dels quals en el lloc de feina i els 136 restants in itinere, és a dir, en el trajecte al o des del lloc de treball.
És aquest darrer grup el que ha tingut un increment més elevat respecte al trimestre anterior, amb un augment d’un 16,24%. Per poder calcular aquestes xifres es té en compte l’Índex d’Incidència, que relaciona el nombre d’accidents de treball per cada 100.000 persones afiliades a la Seguretat Social. És segons aquest valor que coneixem el fet de que a hores d’ara el Maresme presenta un registre de sinistres inferior al provincial i al català. Per exemple, en el cas dels accidents laborals en el lloc de feina amb baixa, la xifra s’eleva a 734,37 a nivell provincial i a 783,46 en el conjunt de Catalunya, mentre que es manté en 624,11 sinistres per cada 100.000 persones afiliades en el cas del Maresme.
Quant a dades addicionals, trobem que els homes s'accidenten més que les dones amb un el 64,2% dels accidents amb baixa protagonitzats per homes. La gravetat d’aquests incidents es manté lleu en general i de fet ha disminuït un 50% el número de casos greus en cas dels homes. Si parlem de sectors, com hem avançat a la introducció, és la divisió sanitària la que més accidents ha registrat aquests passats mesos, seguida per les activitats especialitzades en construcció i amb un tercer lloc per al negoci dels comerç de vehicles a motor. Altres àmbits com el maneig de maquinària, la construcció d’immobles, l’administració pública, defensa i SS obligatòria, a més dels serveis socials amb allotjament i els serveis de menjar i begudes també tenen un índex d’accidents més elevat que d’altres sectors.
Cal esmentar que les dades presentades en aquest informe són provisionals durant els dotze mesos següents a la finalització de l’any. Per això, poden variar d'una edició a una altra, però les presentades en aquest article han estat actualitzades el passat 1 de juny de 2022. Esperem que puguem tancar l’any amb una reducció encara major dels accidents laborals i que aquesta xifra es redueixi cada cop més en el futur.
Font: ccmaresme