El conflicte entre Rússia i Ucraïna continua actiu, generant una onada d’efectes secundaris com un increment en la inflació producte de la crisis dels recursos com la gasolina. Les amenaces i decisions recents de Vladimir Putin han fet saltar les alarmes de tot el món i un dels primers contracops que han fet per tractar de detenir els seus plans ha estat el de bloquejar Rússia del sistema bancari SWIFT. A continuació us expliquem en què consisteix i el perquè de la importància del moviment de fer fora el país rus.
Que és el sistema SWIFT?
SWIFT és l'acrònim de Societat per a les Comunicacions Financeres Interbancàries Internacionals (Society for World Interbank Financial Telecommunication). Es tracta d’un grup que va ser fundat a Brussel·les al any 1973 i el objectiu del qual és el d’establir un llenguatge en comú per a les transaccions financeres, un sistema de procés de dades compartides i una xarxa de telecomunicacions mundial. Aquesta plataforma tecnològica de missatgeria connecta al voltant de 11.000 entitats de tota mena a més de 200 països i diàriament al sistema s’executen pagaments globals internacionals per valor de 100.000 milions d’euros.
En definitiva: el SWIFT és una de les infraestructures imprescindibles de les finances internacionals modernes. Per aquest motiu, bloquejar un dels països membres és un moviment significatiu i important. Va ocórrer prèviament en el cas de Iran al 2012, tot i que al 2016 es van reincorporar diversos bancs al sistema. Quant als russos, la seva ocupació de Crimea al 2014 va suposar l’exclusió d’alguns dels seus bancs, sent ara, en 2022, quan s’ha bloquejat la resta.
Per què és important el bloqueig del SWIFT a Rússia?
Aquesta expulsió del sistema suposa que siguin bloquejades les vendes i cobraments russos per produir així un aïllament i una cerca d’un sistema alternatiu. Tot i això, aquest és un moviment que també afectarà a la resta de països, ja que l’aïllament és bidireccional (és a dir, no es podrà cobrar mercaderies o serveis ja lliurats, per exemple).
Cal assenyalar, això si, que el bloqueig ha estat parcial ja que els bancs i entitats russes que han quedat exclosos han estat les que tenen operacions relacionades amb compra de combustibles i energia (per no agreujar encara més la crisis actual). Per aquest motiu, el 66% de les exportacions russes continuaran funcionant.
Encara amb aquest matís, es tracta d’un cop molt sever per a Vladimir Putin i els seus plans d’invasió d’Ucraïna, ja que dificulta el seu finançament. S’espera que amb aquest i altres moviments que s’anunciaran en un futur proper es pugui detenir el líder rus i la situació de crisi i guerra a Europa no vagi a més, sinó que es detingui el més aviat possible per evitar més morts i un agreujament de la crisi europea i global.
Font: economipedia