Foment del Treball ha presentat aquest dilluns el seu Llibre verd per a la Reforma Fiscal que aposta per eliminar l'impost sobre el patrimoni, retallar la resta de taxes, acabar amb la despesa pública "ineficient" i perseguir més el frau. "La presència de l'economia submergida a l'economia espanyola és uns 10 punts de mitjana superior a l'existent en d'altres economies grans com el Regne Unit, França o Alemanya", ha alertat el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que calcula que una reducció d'aquests 10 punts en quatre anys ajudaria a fer aflorar "uns 33.000 MEUR i a crear 1,5 milions de llocs de treball". "Ara és l'hora d'abaixar impostos. No fan falta més taxes, sinó més contribuents", ha volgut deixar clar Sánchez Llibre.
"Volem manifestar que és incorrecte dir que a Espanya hi ha una fiscalitat baixa, el que passa és que hi ha menys compliment de la fiscalitat, i que la solució no passa per incrementar els impostos als qui ja paguem, sinó que paguin els qui avui no ho fan", ha continuat el president de Foment del Treball, que ha volgut recordar que la fiscalitat és un gran instrument de política econòmica "i no un mecanisme per quadrar els comptes públics". "Aquí anem en direcció contrària i només cal observar què fan importants governs de la UE. El nou canceller alemany baixa la pressió fiscal i redueix la despesa pública, exactament igual que el president Draghi a Itàlia. Cal prendre nota", ha assenyalat Sánchez Llibre.
Impost sobre el patrimoni: "confiscatori, penalitza l'estalvi i perjudica la inversió"
Entre les propostes més rellevants del Llibre Verd per a la Reforma Fiscal –elaborat per una trentena d'experts tributaris liderats per Manuel Silva- hi ha la supressió de l'impost sobre el patrimoni. "Es tracta d'un impost confiscatori, que penalitza l'estalvi i perjudica la inversió, la competitivitat i el creixement econòmic", ha etzibat el president de la patronal catalana, que demana una reflexió sobre aquesta taxa per si afavoreix o no l'atracció de talent i si facilita o no la deslocalització d'empreses. "Es tracta d'un impost que no existeix a cap país de la UE, només a Espanya", ha criticat Sánchez Llibre, que igualment ha reclamat a la Generalitat que mentre es mantingui l'impost del patrimoni es plantegi una bonificació del 100% en tractar-se d'una taxa cedida.
Un altre punt clau del Llibre Verd per a la Reforma Fiscal és la necessitat que el govern espanyol elabori un pla estratègic de quatre anys per fer aflorar 10 punts de l'economia submergida. "A Espanya això representa un 25% del PIB. Fer aflorar aquests 10 punts suposaria un increment de la recaptació fiscal al voltant de 3,5 punts del PIB, uns 33.000 MEUR", ha insistit el president de Foment del Treball, que també s'ha referit a la necessitat de canvis en l'impost sobre successions i donacions. "Reclamem una bonificació del 100% per patrimonis adquirits pel cònjuge, ascendents i descendents, sempre que no superi el milió d'euros. Així com per l'adquisició de l'habitatge habitual del causant", ha comentat Sánchez Llibre.
Protegir més l'empresa familiar i reduir l'impost de societats
Per la resta, la patronal catalana reclama fixar un tipus mínim del 4% i un màxim del 9%. D'altres propostes del Llibre Verd per a la Reforma Fiscal passen per protegir fiscalment la continuïtat de l'empresa familiar –incloent tiets i cosins per arribar al 20% del capital que permet bonificar l'impost de successions-, reduir l'impost de societats per als beneficis reinvertits i que el tipus mínim sigui del 15%, i desgravar a l'IRPF les despeses en la sanitat privada i en l'adquisició de vehicles elèctrics. Entre el centenar de pàgines del document de Foment, també es demana una reforma de tota la fiscal mediambiental a Espanya per afavorir la lluita contra el canvi climàtic en la generació i en el consum d'energia.
Catalunya, "el doble de càrrega tributària" que a Madrid
En paral·lel, i pel que fa a Catalunya, el Llibre Verd proposa la rebaixa dels tipus impositius tant en transmissions patrimonials com en actes jurídics documentats, ja que la càrrega tributària que estan suportant els empresaris i els ciutadans per les seves inversions a Catalunya és "pràcticament el doble" del que estan suportant aquestes mateixes persones si la seva inversió la fan a la comunitat autònoma de Madrid, i és també superior respecte al País Basc i Navarra. "Hauria de corregir-se aquesta situació, en la mesura que sigui possible", assenyala l'informe de Foment.