El registre horari dels treballadors de les empreses va entrar en vigor el 12 de març de 2019 amb un dels objectius fonamentals d’acabar amb les hores extres sense remunerar. Des d’UGT apunten que “hi va haver molt enrenou a les empreses, que ho qualificaven d’atemptat i que amb aquesta mesura estaven tornant al segle XIX”. Gilgado respon que “les relacions laborals del segle XIX si que eren un esclavatge i gràcies al registre s’han pogut detectar fraus”. No obstant i, a causa de l’inici de la pandèmia de la covid-19, es van realitzar més de 4 milions d’hores extres extraordinàries i el 51% d’elles no es van pagar, segons UGT. “Els anys posteriors van baixar les xifres, però no suficientment”, continua l’experta.
Gilgado (UGT): “Moltes companyies manipulen telemàticament els registres horaris dels treballadors”“Malgrat que el registre horari és obligatori hi ha moltes companyies que fan trampes i ho manipulen. Algunes d’elles modifiquen els registres telemàtics i si algun treballador ha escrit que ha treballat deu hores al dia, ho canvien a vuit”, remarca la sindicalista.
El rol d’Inspecció del Treball
Fa unes setmanes, la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz va afirmar que a Espanya es fan 27 milions d’hores extres al mes, la meitat de les quals no són compensades. “La ministra va dir que això era intolerable i que des de la Inspecció de Treball activarien un algoritme que fiscalitzaria les hores no retribuïdes. Aquest algoritme sembla que obté indicis en funció d’algunes variables com la plantilla, la xifra de negoci, etc, per aportar dades d’hores extres no declarades, però és clar, això s’ha d’avaluar i verificar per persones. Sense obviar també, que els Inspectors de Treball, no tenen els suficients recursos i estan totalment desbordats fent feina en condicions precàries. Els hi falta personal i recursos amb relació a la població activa que han de vigilar i controlar i, a més de totes les noves necessitats que plantegen les relacions laborals, no li ho posen gens fàcil”, precisa l’acadèmic de la UOC.
Ciudad-Valls, professor de la UOC, explica que “moltes empreses no han rebut cap visita de la Inspecció de Treball pel tema de registre horari i és molt probable que encara no s’hagi implantat quant a carrer, però el que diuen les dades de l’EPA és que no ha tingut cap impacte visible el registre de jornada obligatòria. Però tampoc és tan fàcil provar que es fan hores extres no remunerades perquè davant de l’entrevista amb els Inspectors de Treball han de ser les mateixes persones treballadores les que han de reconèixer que ho estan fent i després ha d’existir un sistema de registre de jornada”, continua.