Els esdeveniments que hem viscut recentment, amb la pandèmia de la Covid-19 com a protagonista, han canviat encara més el món tal i com el coneixíem. Els qui ja tenien la vida mig solucionada i tot lligat potser no ho han notat tant, però per als joves que volen trobar el seu lloc en el món, una feina digna i una independència econòmica suficient sí que ha estat i serà tot un repte. Amb l’àmbit digital com a principal sector, moltes dificultats però també altres oportunitats, aquest és un resum del que es planteja per a la generació Z (els nascuts a finals dels 90 entre el 1995 i el 2000) i la seva entrada al món laboral.
Reptes i oportunitats de feina per la Generació Z
Segons dades proporcionades per Eurostat, la taxa d’atur en l’Eurozona va baixar fins a un 6,8% el darrer mes de març, mentre que en España va augmentar fins al 13,5%. Quant a l’atur juvenil, les xifres indiquen que augmenta fins al 29,6% en el cas dels joves de menys de 29 anys que no troben feina i puja fins al 40% en el cas dels menors de 24 anys.
Però, per què succeeix això? És difícil detectar la causa de forma 100% encertada, però un dels punts a tenir en compte, que es destaca al Informe de Joves i Mercat de Treball del Govern d’Espanya (2022) es que “els treballadors joves es caracteritzen per presentar uns nivells de temporalitat sensiblement més elevats, de manera que l'accés a l'ocupació es produeix majoritàriament mitjançant modalitats de contractació temporal”. Per exemplificar aquest fet podem fixar-nos a la temporada d’estiu, on augmenten els contractes temporals per cobrir diverses places en àmbits com l’hostaleria però quan arriba setembre tornen a baixar.
També es relaciona amb les pràctiques lligades als estudis universitaris, un bucle etern en el que passen joves i gairebé mai acaben contractats, per sortir després a un mercat laboral agressiu on els hi solen demanar com a requisit l’experiència laboral com a condició de contractació, un punt que no poden complir fins que algú els hi doni la primera oportunitat.
En busca d’una feina de qualitat en comptes d’un sou suficient però lligat a una activitat que no els agradi, la generació Z destaca per la seva flexibilitat, autonomia i per acceptar horaris adaptables a més d’una resiliència davant del canvi que les empreses agraeixen. Els hi resulta difícil trobar feina però precisament per aquestes qualitats hi ha un halo d’esperança que envolta el seu futur.
Projectes propis, pels quals tenen il·lusió siguin o no rendibles a la llarga, una sèrie d’idees revolucionaries i ganes de treballar són només alguns dels elements pels que aposta la generació Z a l’hora de fer-se lloc en el mercat laboral. Una missió difícil, però no impossible d’aconseguir amb el temps, l’ampliació d’ofertes de feina i una mica d’esperança en el fet de que tot acabi per millorar.