Els mataronins que viuen de lloguer paguen, de mitjana, 665 euros al mes. Aquesta és la xifra que aporta l’Informe sobre lloguer d’habitatge a Mataró del primer semestre 2022, que ha elaborat la Cambra de Propietat Urbana de Mataró i el Maresme. Un preu que se situa per sota de la mitjana del Maresme i també de l’augment de l’IPC en el mateix període, que ha estat pràcticament del doble. L’informe mostra que el lloguer perd pes a la ciutat i al Maresme enfront de la compravenda d’habitatge.
Els preus han anat en augment durant el 2022, ja que en el primer trimestre de l’any la renda contractual mitjana a Mataró és de 646,13 € i la del segon trimestre, 683,93 €. El mateix ha passat al Maresme, on en el segon trimestre de l’any els preus se situen en 803 euros de mitjana. Les mitjanes de renda contractual posen de manifest que la mitjana de Mataró està sempre un -16/17% per sota de la mitjana del conjunt de la resta de la comarca.
“No s’està tractant el propietari com un actor que pot aportar elements positius a la societat”
La pujada de preus del lloguer, per tant, és destacable, especialment tenint en compte que s’acumulen anys amb tendència alcista. Però cal tenir en compte el context actual inflacionista, amb un augment de l’IPC del 9,8% del març de 2021 al març de 2022. Quelcom que, segons assenyalen des de la Cambra de la Propietat, afegeix incertesa al mercat immobiliari local. Segons assenyala l’estudi en les seves conclusions, “es perfila la pitjor de les conjuntures amb una caiguda de l’oferta per la inseguretat jurídica que plana sobre el sector, una demanda que no para de créixer en volum, una inflació que pressiona costos a l’alça i una renda familiar penalitzada per l’elevada taxa d’inflació”.
“Cal incentivar els propietaris enlloc de penalitzar-los, amb seguretat jurídica i econòmica”
El gerent de la Cambra de la Propietat, Joan Antoni Pous, lamenta que a Catalunya “no s’està tractant el propietari com un actor que pot aportar molts elements positius a la societat”. Segons assenyala, manquen ajuts i polítiques actives per donar “seguretat jurídica i econòmica” als propietaris de pisos, ja que es constata que no es poden incrementar les rendes en la mateixa mesura que els costos, i els petits propietaris ja estan posant a la venda aquells immobles que al seu moment van adquirir amb molts anys d’estalvi o que encara tenen finançats.
Des de la Cambra de la Propietat reclamen que, tal i com es fa en altres països, “s’incentivi els propietaris enlloc de penalitzar-los”, amb ajuts directes que també siguin útils per poder baixar les rendes contractuals que actualment s’imposen en el mercat. L’entitat considera que ha de ser l’administració pública, i no els propietaris privats, qui doni resposta a la manca d’oferta d’habitatge assequible, en especial per a famílies vulnerables, i que la Cambra col·laborarà amb qualsevol projecte que tingui aquesta finalitat.
Tendència a la baixa des del 2015
Durant el primer semestre de 2022, s’han registrat a la ciutat de Mataró un total de 1.301 nous contractes de lloguer d’habitatge. Es tracta d’un volum d’altes superior a les baixes , quelcom que vol dir un augment de l’estoc de parc d’habitatges cedits en arrendament. L’estudi de la Cambra assenyala, però, des de 2015 fins avui, la proporció del saldo sobre el volum d’altes ha seguit una tendència a la baixa. Aquest comportament que tant es registra a Mataró com a la resta de la comarca, expressa una rotació cada cop més intensa del mercat amb menors temps de vigència efectiva dels contractes i menor augment de l’estoc de lloguer.