El sector de l’oci nocturn a Mataró, com el de la resta del país, viu un moment “desesperant”. Així ho defineix Josué González, secretari general de Mataró Nits, una associació acabada de crear que reuneix gran part dels bars musicals i discoteques de la ciutat, ubicats majoritàriament al polígon del Pla d’en Boet. Establiments que porten gairebé 9 mesos tancats a causa de la pandèmia de Covid i de les restriccions establertes per fer-hi front, i que ara s’han unit per demanar mesures de suport a l’Ajuntament per afrontar la situació. Entre elles, poder reobrir portes d’immediat, fent-ho com a bars. El consistori ho veu factible.
Representants de Mataró Nits ja s’han reunit amb la direcció de Promoció Econòmica de l’Ajuntament amb diverses peticions sobre la taula. La més important, que el consistori canviï de manera temporal les llicències d’aquests establiments. Actualment operen com a activitats recreatives musicals (bars musicals, discoteques, activitats amb espectacles musicals o altres d'oci nocturn) i demanen que, mentre duri l’estat d’alarma i totes les restriccions vinculades, se’ls concedeixi la llicència de bar/cafeteria.
"Necessitem reobrir com a bar i que se'ns permeti fer-ho de forma ràpida" diuen des de Mataró Nits
“Aquest canvi ens permetria poder reobrir portes i treballar, encara que només fos com a bar, amb taules, cadires, música i les limitacions que estableix aquesta llicència”, explica González. Mataró Nits ja ha exposat aquesta possibilitat a Promoció Econòmica de l’Ajuntament i, segons el seu secretari general, ho han vist amb bons ulls. “Necessitem, però, que se’ns permeti reobrir de forma ràpida, que no sigui un tràmit que duri mesos i que requereixi de tota mena d’informes tècnics i d’inspeccions”, afegeix González. Els locals d’oci nocturn consideren que en realitat ja compleixen amb tots els requeriments d’un bar qualsevol. “La nostra llicència és molt més dura, la normativa d’un bar és un 10% de la que ha de complir una discoteca”, apunten des de Mataró Nits.
La urgència per al sector de l’oci nocturn de Mataró és enorme. “Necessitem reobrir ja”, afirma González, que calcula que des del decret d’estat d’alarma les discoteques estan perdent entre 20.000 i 24.000 euros al mes, i els bars musicals de l’ordre de 10.000 i 12.000 euros. Segons Mataró Nits, a la capital del Maresme encara no hi ha cap dels locals emblemàtics que s’hagi vist forçat a tancar per sempre, però temen que això pugui passar aviat, tal i com ja s’està produint a altres ciutats, si no s’hi posa solució.
El sector considera insuficients les ajudes de la Generalitat
El sector fa mesos que posa el crit al cel per la manca de suport de l’administració; aquest mateix dijous el sector s’ha concentrat davant la delegació del govern espanyol a Barcelona per exigir un pla de rescat i la reobertura dels locals a l'Estat, i per denunciar que les ajudes que ha repartit la Generalitat pel sector –entre 6.000 i 9.000 euros- són insuficients per compensar les pèrdues dels últims mesos. D'altra banda, dissabte passat la Plataforma Som Oci Nocturn va organitzar un acte de protesta convertint la plaça Catalunya de Barcelona en una discoteca a l'aire lliure per protestar contra el tancament de locals d'aquest sector. En el cas de Mataró, els locals d’oci nocturn també reclamen a l’Ajuntament que els subvencioni les taxes i impostos d’aquest 2020, tenint en compte la inactivitat forçada de gairebé tot l’any.
L'Ajuntament ho veu amb bons ulls
"És raonable com a solució transitòria", diu la regidora de Promoció Econòmica
Des de l’Ajuntament consideren que no ha d’haver-hi problema perquè els establiments d’oci nocturn que ho desitgin es puguin convertir, temporalment i de manera ràpida, en bar. La regidora de Promoció Econòmica, Núria Moreno, considera que és “raonable” com a “solució transitòria” perquè puguin tornar a l’activitat i apunta que el reglament d’activitats recreatives, de fet, ja preveu que puguin actuar funcionar sota llicència de bar/cafeteria. “A més, ho poden fer amb el sistema de comunicació prèvia, que els permet començar a realitzar l’activitat un cop ho comuniquin”, destaca la regidora. Els establiments han d’acompanyar la comunicació amb el pagament de la taxa i amb la presentació d’un projecte que dimensioni la terrassa que sol·liciten, així com la seva proposta d’ubicació. “No són tràmits complicats ni que s’hagin d’allargar en el temps”.
Moreno assegura que “entén” les reivindicacions del sector ja que és una de les activitats que ha quedat més afectada per les restriccions. Pel que fa a mesures de suport econòmic, considera que ha de ser la Generalitat qui els faci arribar ajudes directes.
Treballar per al futur
Més enllà de reclamar ajut a curt termini, l’associació Mataró Nits s’ha constituït, segons els seus promotors, per sumar esforços i ser un interlocutor amb les administracions, en especial amb l’Ajuntament de Mataró. Pensant a mig termini, un cop tornats a l’anhelada normalitat sense les restriccions actuals, l’organització planteja que cal potenciar la zona d’oci nocturn del Pla d’en Boet com un pol d’activitat segura i també com un negoci per a la ciutat. “Amb la pèrdua de la zona d’oci del Port Olímpic de Barcelona, entre la capital i la Costa Brava no hi ha cap pol nocturn tan important com Mataró”, destaca el portaveu de Mataró Nits.
Com a mesures a debatre amb l’Ajuntament, l’associació proposa establir un dispositiu de seguretat propi, contractat pels mateixos propietaris dels establiments i en comunicació permanent amb les forces policials, o bé que hi hagi una ambulància fixa al polígon, també pagada pels locals, perquè l’activitat del cap de setmana a la zona no suposi cap despesa extra per als equipaments sanitaris de la ciutat.
Des de Mataró Nits constaten que hi ha hagut "una certa manca de comunicació" amb el consistori en els darrers anys. De fet, la relació és una mica tibant, ja que des del consistori sempre s'ha dubtat que la relació de cost/benefici que genera l'oci nocturn a la ciutat sigui equilibrada. El govern municipal es va plantejar aplicar una taxa als establiments que ajudi a fer front als recursos econòmics que la ciutat ha de destinar cada cap de setmana al polígon del Pla d'en Boet, en aspectes com ara la neteja viària, la seguretat, l'enllumenat públic o la reparació del mobiliari urbà, generats per l'elevada afluència a la zona de joves atrets per l'oferta de discoteques i pubs. Finalment, però, es va descartar, davant la manca de vies per aplicar-ho.
Des de fa uns anys, a més, l'Ajuntament duu a terme diferents iniciatives perquè la situació al polígon i als seus entorns no s'escapi de les mans. Per exemple, més patrulles conjuntes de la Policia Local i Mossos, persecució més intensa del 'botellón', increment del servei de neteja i educadors sobre el terreny en matèria de drogues i civisme.