La inflació, la pujada de preus, està sent el gran adveniment macroeconòmic dels darrers mesos. No és tan sols el de la llum, del que s’ha parlat més. Tots els preus tiren a l’alça i l’Estat ha tancat 2021 amb paràmetres que no es veuen des de feia 30 anys. D'acord amb les dades de l'INE, els preus van augmentar al desembre un punt a Espanya i vuit dècimes a Catalunya, fins a situar-se en el 6,5 i el 6,1%, respectivament. I el pitjor, sembla, és que la tendència no revertirà en la primera meitat d’aquest 2022. Els preus seguiran pujant.
Funcas estima que la inflació superarà el 5% durant els primers mesos d'aquest any abans de començar a baixar. Per a finals d'any, al desembre, s'espera una taxa del 0,6%, amb una mitjana de tot l'any del 3,7% davant un 0,4% i un 2,9%, respectivament, de les anteriors previsions. Els càlculs per a aquest 2022 s'han revisat a l'alça com a conseqüència que el resultat de desembre va ser superior al previst.
En l'escenari central de previsions, Funcas estima que el petroli baixarà fins als 75 dòlars tot i que recentment ha superat els 80, i que el preu en l'electricitat baixarà a futur en línia amb els preus reflectits en el mercat de futurs.
Si es manté l’escenari tensionat…
D'altra banda, en un escenari tensionat, en què el petroli baixés fins als 75 euros però el preu de l'electricitat continués encarint-se fins a la primavera, la inflació al desembre seria de l'1,8% i la taxa mitjana anual seria del 4,8%.
Al conjunt de l'Estat, la taxa anual es va situar en el 6,5%, al més elevada de l'abril del 1992, mentre que la inflació subjacent es va situar en el 2,1%. Amb aquests resultats, la taxa mitjana anual de l'índex general queda en el 3,1% i la subjacent en el 0,8%.
Funcas assenyala que l'augment de la taxa del desembre ha pujat més del previst per l'increment molt més intens de l'esperat en l'electricitat i els aliments.