Mataró perd els Tres Tombs però s’aferra al seu tortell

Cugat Comas

Mataró perd els Tres Tombs però s’aferra al seu tortell

Les pastisseries locals de Mataró mantenen la tradició de la ferradura de Sant Antoni i recomanen encarregar-les per assegurar les postres del cap de setmana

 

Dimecres va ser Sant Antoni Abat i per tant no cal ser cap pou de ciència per endevinar que aquest cap de setmana ve a ser-ne la rèplica o la continuació. El patró dels animals és un sant amb anomenada, devoció i ritual i si bé a Mataró aquest any se n’ha perdut l’expressió més genuïna i popular com era la celebració dels Tres Tombs el que se’n manté, el que en queda és una de les postres més peculiars de l’any: la ferradura, el tortell propi de Sant Antoni.

La ferradura de Sant Antoni és el tortell típic de la celebració, un tortell amb forma de ferradura de cavall. De la mateixa manera que de dins del tortell de Reis en surt la figureta d’una de Ses Majestats, de dins de la ferradura en surt una figureta d’un animal. La ferradura no és única de Mataró, sinó comuna a diferents zones on més prèdica tenia la celebració dels Tres Tombs i de Sant Antoni dels burros. A Mataró, normalment, més que amb el 17 de gener la ferradura anava de bracet amb la celebració dels Tres Tombs. El cap de setmana que se celebraven, les pastisseries feien ferradura. Veies animals al migdia i a les postres de dinar menjaves dolç.

  • Amb la suspensió dels Tres Tombs anunciada per l’Ajuntament aquest any, els pastissers han fet per mantenir la tradició.
  • En la majoria de casos, així, han retornat al cap de setmana posterior al Sant.
  • D’aquesta manera, aquest cap de setmana, es pot comprar tortell a diferents establiments de la capital del Maresme
  • Les pastisseries recomanen sempre d’encarregar la ferradura per assegurar-se les postres


Que la tradició no es perdi

El mateix dia 17 els encàrrecs de ferradura van ser anecdòtics però pel cap de setmana la gran majoria de pastisseries s’han apuntat pel seu compte a mantenir la tradició dolça de Sant Antoni. És el cas per exemple de la pastisseria Sacher. El seu mestre pastisser Antoni Pons explica que “sense Tres Tombs hem decidit de fer-ho el cap de setmana i ho he publicat a Instagram però no sabem com anirà, a veure si hi haurà feina”. Pons advoca per una major coordinació entre el sector a la capital del Maresme ja que “si no ho potenciem entre els pastissers, en dos anys es perdrà. Aquest any ens ha enxampat per sorpresa però crec que caldria coordinar-nos per mantenir la tradició entre tots”. És d’una opinió similar Claudi Uñó que reflexiona que ““és trist que les tradicions tan antigues es perdin”.

Aparador de Graupera

Sempre millor encarregar

La gran majoria de pastisseries mataronines preguntades per Capgròs mantindran alta la bandera de la tradició i fan ferradures per Sant Antoni. Això sí, recomanen d’encarregar perquè amb la incògnita de saber la resposta de la gent sense Tres Tombs no estiraran més el braç que la màniga… de pastisser.

A Casa Graupera, per exemple, no han dubtat d’anunciar al propi aparador i a les xarxes que tindran ferradura. Sacher i Uñó, dels que ja s’ha parlat, també mantenen oferta. A Garriga fan dos tipus de ferradura: de pasta de full i de massapà amb brioix. Un dels tortells més buscats sempre és el de la Granja Caralt, on pràcticament sols atendran a encàrrecs. A la pastisseria Avinguda fan una sola ferradura, per entre 4 i 6 persones, de massapà. La Vienesa també faran ferradures petites i de grans només si hi ha encàrrec previ. Rosaga igual. N'hi ha molts altres.

Per contra hi ha d’altres pastisseries que o no feien ja els darrers anys o aquest 2024 no secundaran la tradició. Si es coordinés més, de cara a l’any vinent, s’ho podrien plantejar. Al cap i a la fi la ferradura és el segon tortell més genuí de l’any després del de Reis. Mataró, per Sant Antoni, s’hi pot abraçar ben fort.