Foto de família dels guanyadors dels Creatic i l'Antena TrenLab a la Nit de l'Emprenedoria de Mataró. Foto: A. Canalejo

Redacció

Mataró premia solucions noves per la millora de la mobilitat

Els segons Premis Antena Trenlab de Renfe seleccionen tres solucions tecnològiques i les premien amb 40.000 euros cadascuna

 


La millora de la mobilitat sostenible, tirant de la innovació per a oferir solusions tecnològiques és el que reuneix sota el mateix paraigües de l’Antena TrenLab a l’Ajuntament de Mataró, al TecnoCampus i a la pròpia Renfe. Antena TrenLab és el propi laboratori de solucions que hi ha al parc tecnològic maresmenc i també el nom dels premis que per segon any s’han lliurat i que a raó de 40.000 euros el guardó han de servir per estimular i reconèixer avui les millores a la mobilitat del dia de demà. 

En el cas dels Premis Antena Trenlab arriben a la segona edició, fruit de l’acord de Renfe, l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus per impulsar una incubadora de projectes relacionats amb la mobilitat sostenible. En la primera edició, Cactus, Wipass, Drukatt i Hypervisoul han pogut desenvolupar i aplicar en un entorn real les mesures que plantegen per millorar l’experiència dels viatgers. Els guardons s’estructuren en diversos reptes o categories, a les quals enguany optaven 45 projectes, dels quals nou van passar a la 2a fase del procés com a finalistes.

Els projectes guanyadors entraran en un programa d'acceleració de sis mesos que els permet entendre a fons el sector de la mobilitat i el seu  ecosistema, amb la possibilitat de testejar la solució al territori de Mataró i el Maresme. La dotació global d’aquesta premis és de 150.000€.


Tres guanyadors


Els Premis Antena TrenLab del 2023 tenen tres guanyadors:

  1. Cicerone, un assistent creat per iUrban.es i connectat al GPT que pot respondre informació turística en 95 idiomes. Aplicant la intel·ligència generativa, per adaptar-ho també a la mobilitat, aprenent com són i què necessiten els viatgers per acompanyar-los en tot moment. 
  2. App&Town Compagnon:  vol ser el Google Maps de les persones que necessiten informació precisa i adaptada a les seves capacitats físiques o cognitives, sobre orientació i navegació quan viatgen en transport públic. El projecte explorarà la seva tecnologia també en entorns interiors com per exemple, les estacions.
  3. Mobility Seven: un sistema que connecta a totes les ciutats en xarxa per millorar la sensació de seguretat ciutadana i urbana. El sistemes ferroviaris connecten els territoris, aquest projecte vol sumar el seu sistema per millorar la seguretat, especialment en situacions d’assetjament i violència de gènere en el transport interterritorial. 

Els premis a la millora de la mobilitat es van lliurar en la mateixa vetllada de la Nit de l’Emprenedoria del Maresme que també va identificar els guanyadors dels Premis Creatic a la innovació.