A Mataró dels residus biològics en fan tèxtil

Redacció

A Mataró dels residus biològics en fan tèxtil

Eurecat Mataró innova en la producció tèxtil a partir de materials de base biològica

 

Eurecat Mataró lidera un projecte innovador anomenat HEREWEAR, que té com a objectiu principal desenvolupar solucions de materials sostenibles per a la indústria tèxtil. Aquest projecte està impulsant noves tecnologies basades en els últims avanços en cel·lulosa i polièsters de base biològica, amb l'enfocament holístic de fomentar un mercat de tèxtils circulars i peces de vestir produïdes localment a partir de residus biològics.

HEREWEAR és un consorci format per 13 socis de 9 països europeus, i els primers resultats d'aquest projecte s'han pogut veure a l'estand d'Eurecat a l'ITMA 2023, la prestigiosa fira de la indústria tèxtil que se celebra a Milà, Itàlia. Eurecat Mataró està desplegant esforços en el desenvolupament de tecnologies sostenibles emergents per a la filatura en humit i en fusió, així com en la transformació d'aquests materials en fils i teixits. A més, el centre tecnològic està treballant en tasques relacionades amb el tractament enzimàtic respectuós amb el medi ambient per a la innovació en acabat, juntament amb el recobriment i el tenyit de materials de base biològica.


Optimitzar la gestió i el cicle


La directora de la Unitat de Teixits Funcionals d'Eurecat, Virginia García, destaca la importància de reduir significativament l'alliberament de microfibres mitjançant mesures integrades en el procés de fabricació tèxtil. García ressalta la necessitat d'optimitzar la gestió de la reparació, la reutilització i el reciclatge, considerant-les claus per aconseguir aquest objectiu.
Dins del projecte HEREWEAR, s'estan dissenyant diversos prototips de peces de vestir per a ús a l'exterior i roba corporativa. Aquestes peces estan sent desenvolupades amb l'objectiu de connectar microfàbriques organitzades en cercles regionals de creació de valor, així com mitjançant l'ús de recursos de producció en xarxa, tot garantint la compatibilitat amb els principis i les metes del projecte.

A més de la seva participació en el projecte HEREWEAR, Eurecat Mataró també ha col·laborat en el projecte TEXAM, centrat en el desenvolupament de nous materials compostos biodegradables per a la indústria tèxtil. En aquest context, s'està treballant en l'ús i l'experimentació amb fibres orgàniques i derivades del reciclatge de materials tèxtils. La biodegradabilitat i la reciclabilitat dels materials estan estretament relacionades amb la matriu polimèrica utilitzada, amb l'objectiu final d'assegurar una circularitat completa en el seu cicle de vida.
Virginia García subratlla la creixent tendència d'utilitzar materials funcionals i sostenibles en la indústria tèxtil, que ofereixen propietats biodegradables, es generen a partir de fonts renovables i ofereixen possibilitats de reciclatge al final de la seva vida útil. A la ITMA, es destaquen també els teixits amb memòria de forma, que permeten recuperar la seva forma inicial i minimitzar les deformacions causades per l'ús continuat.

Exemple de Solidança


A més dels esforços en investigació i desenvolupament de nous materials, Eurecat Mataró exhibeix a la ITMA diversos productes desenvolupats a partir de materials reciclats, utilitzant residus tèxtils postconsum gestionats per l'entitat social Solidança/Roba Amiga. Aquesta iniciativa contribueix a augmentar la circularitat i la sostenibilitat del sector tèxtil.

Eurecat també és un dels impulsors de Reimagine Textile, un programa d'innovació empresarial que compta amb el suport de l'Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus. Aquest programa té com a objectiu fer créixer i reinventar el sector tèxtil de Catalunya, incorporant innovació, tecnologia i sostenibilitat. Reimagine Textile ofereix un espai d'incubació i un laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil, conegut com a FabLAB, per facilitar la generació de noves empreses per a emprenedors, startups i empreses del sector.