El metavers ens oferirà un món virtual infinit al que podrem accedir per reunir-nos amb persones de tot el món, treballar i jugar o gaudir de diferents aplicacions pensades per aquesta evolució de la realitat virtual. Ja són diverses les companyies de tecnologia que estan desenvolupant o millorant els seus dispositius per poder pujar a temps al vaixell del metavers, que ja ha començat a navegar. A continuació us expliquem en què consisteix aquesta tecnologia i si es possible que acabi per substituir l’ús dels telèfons mòbils.
Metavers, un futur de ciència ficció s’apropa
Facebook ha canviat oficialment de nom a Meta i no és un nom escollit a l’atzar. Fa referència al Metavers que ens ocupa, però la companyia de Mark Zuckerberg no és l’única interessada en aquesta tecnologia. Google, Microsoft o Apple ja estan invertint milions de dòlars en aquest entorn virtual ple de possibilitats que encara es troba en un estat de desenvolupament. De fet, es diu que les ulleres de RV d’Apple podrien acabar per superar la capacitat de l’ull humà allà per l’any 2024.
Fins a l’actualitat, les principals aproximacions al metavers s’han fet en l’àmbit dels videojocs, ja que la realitat virtual ha estat lligada a ulleres com les Oculus Quest 2 (de Meta), les HTC Vive Pro o les PlayStation VR, entre d’altres models disponibles.
Més enllà de videojocs individuals, el que es pretén aconseguir amb el metavers és crear tot un món interconnectat amb diferents espais però sense límits. Actualment companyies com Disney ja estan planejant com crear un metavers inspirat en Disneyland, mentre que altres com Nike busquen la forma de crear aparadors virtuals en els que seleccionar la roba que volem comprar i provar-la sobre el nostre avatar realista. Apple, a banda de les ulleres que està dissenyant, també treballa en unes lentilles (ja de cara a la dècada del 2030). Tot comença a plantejar-se poc a poc, però encara ens trobem al inici d’aquesta tecnologia del futur.
Poden les ulleres VR substituir els mòbils?
A punt d’acomiadar l’any 2021 és aviat per afirmar els límits que assolirà el Metavers. Tot i això, molts pensen que acabarà per substituir l’ús dels telèfons mòbils. No descartem que en unes quantes dècades acabi per succeir, però a hores d’ara és impensable degut a que es tracta d’una tecnologia en bolquers, a que les funcions i oportunitats que ens brinda un dispositiu mòbil són molt més diverses que les de les ulleres virtuals i a que encara hi ha una barrera econòmica d’entrada molt alta que no totes les butxaques es poden permetre.
A més, són molts els reptes que s’han de superar abans de convertir-se en una tecnologia apta per a tothom com per exemple el tema de la privacitat i seguretat o la comoditat de les ulleres, que en ocasions resulten massa pesades o incòmodes per portar-les durant llargues hores.