Santiago Niño Becerra, un economista en boca de tothom des de la crisi financera de 2008, no només destaca pel seu profund coneixement en matèria econòmica, sinó també per ser una veu activa a les xarxes socials, compartint regularment les seves prediccions i perspectives sobre l'economia espanyola. Recentment, Niño Becerra va analitzar a través de la xarxa social X les repercussions econòmiques a Espanya després del tancament de la temporada turística d'estiu.
Segons l'economista, "l'increment en la despesa d'oci és reflex d'un escenari de 'Carpe Diem' que persisteix. Aquesta tendència es veu influenciada pel descens recent en els preus de l'energia i per un missatge generalitzat que 'tot va bé' en el sector turístic." Tot i això, adverteix que aquesta situació podria ser efímera.
La principal inquietud de Niño Becerra és el que passar+a quan "els turistes marxin i l'inflació subjacent no decreixi al ritme esperat. A més, amb Brussel·les pressionant els governs perquè apretin el cinturó, el panorama pot canviar dràsticament." Aquesta reflexió ve a enllaçada amb l'augment en el consum de serveis en detriment dels béns, fet que pot tenir conseqüències directes en la producció industrial. En aquest sentit, Niño Becerra fa referència a un article d'El País que assenyala indicadors preocupants respecte al sector industrial.
Els números recents no són gens prometedors: el mes de juny va veure un descens del 1,4% en l'Índex de Producció Industrial en comparació amb el mes anterior, i un 3% en relació amb juny de 2022. A més, les dades publicades pel Instituto Nacional de Estadística (INE) pel mateix mes indiquen que les vendes industrials han baixat un 7% en comparació amb l'any anterior.
Aquests indicadors no només destaquen la fragilitat de l'economia espanyola post-temporada turística, sinó que també assenyalen una possible tendència cap a una major dependència del sector serveis, principalment el turisme.
Concluint, les reflexions de Niño Becerra ens recorden que, tot i que el turisme pot donar un respir a l'economia a curt termini, la salut econòmica d'una nació es basa en una diversitat de sectors. Si la producció industrial continua en descens, les repercussions podrien ser duradores, sobretot si els turistes decideixen canviar de destinació o si factors externs, com ara crisis globals o canvis en les polítiques europees, afecten l'arribada de visitants. Per això, és vital considerar estratègies a llarg termini que reforcin tots els sectors de l'economia espanyola.