Repassar l’any 2021 la principal virtut de la formació professional, com és que prepara específicament pel mercat de treball a les persones que la cursen, pot semblar sobrer però no deixa de ser l’arrel mateixa del projecte que vol replantejar i ampliar l’oferta actual a la ciutat. Amb una ciutat amb un atur important, Mataró vol moure peça per tenir les eines i sobretot els itineraris professionals clars pels que han de transitar els treballadors de demà i demà passat. “Hem de fer una reflexió general al voltant de tots els cicles formatius, en el sentit d’identificar exactament les famílies professionals que es demandaran a l’aconomia d’aquí de la comarca i apostar per la formació específica en aquestes”; explica el regidor d’educació de Mataró Miquel Àngel Vadell.
Què vol dir això? Que potser l’oferta actual mutarà, a més d’ampliar-se amb nous perfils. “Hem de treballar en sinergies amb les empreses i gremis, identificar els àmbits amb els que apostem en un futur i formar en aquelles apostes estratègiques, donant coneixement i experiència en aquells àmbits que poden generar més ocupació”, explica Vadell. Per això s’han demanat a Europa fins a 45 milions d’euros, per fer un canvi estructural que modifiqui l’actual correlació de cicles que s’oferten. Que l’ampliï.
L’oferta de cicles es modularà en nous àmbits com la logística, el sociosanitari o la tecnología digital
Altre cop aquí hi ha més intencions que no pas concrecions però a ningú escapa que si altres apostes també presentades als projectes Next Generation com la de l’economia circular o la ciutat cuidadora progressen, Mataró podria necessitar formar en àmbits o famílies professionals noves per poder sustentar amb ocupació pròpia la demanda que generaran aquestes noves economies. El bon funcionament del Consell de l’FP i les taules mixtes entre administracions, doncs, tindran un suplement de feina: si s’aprova el projecte d’ampliació de la formació professional caldrà definir de forma precisa els nous àmbits pels que s’aposta.
Una orientació i una sortida pels alumnes
“Cal fer una aturada i una reflexió sobre la formació que fa falta. Hem d’encertar en l’orientació que proposem pels joves i de la mateixa manera que caldrà definir noves famílies formatives treballarem en la creació d’un servei de certificació de les qualificacions professionals”, explica Vadell. Hi ha àmbits com l’empresa, la tecnologia digital, la indústria 4.0, la sostenibilitat i salut, la logística o el benestar de les persones amb elements com l’aposta sociosanitària que podrien fer generar nous cicles formatius en àmbits ara amb poca oferta i especialitzar els futurs estudiants encaminant-los al mercat laboral”. La bona experiència i valoració de l’FP Dual i la interacció amb el món empresarial que també té en el propi Tecnocampus i el seu ecosistema econòmic un bon exemple i viver de sinèrgies remen en el sentit d’aprofitar aquesta oportunitat.