Facilitar les rehabilitacions és un dels objectius per millorar el servei de Llicències. Foto: Ajuntament de Mataró

Vern Bueno Casas

Més de tres mesos de mitjana per obtenir llicències d'obres a Mataró

L’Ajuntament de Mataró busca la complicitat dels col·legis professionals per retallar els temps d'atenció al ciutadà del servei de Llicències, que actualment s'allarguen en excés

 

L’Ajuntament de Mataró ha posat en marxa un seguit d'iniciatives per millorar l’eficiència del seu servei de Llicències urbanístiques i d’obres, que en els darrers anys ha rebut queixes per part de la ciutadania i ha estat objecte de polèmica política a causa de la seva excessiva lentitud i problemes organitzatius. Actualment la mitjana de tramitació supera els 3 mesos, i en alguns casos s'allarga més d'un any. L'objectiu principal és reduir els terminis, agilitzar els processos i evitar que s'eternitzin, de cara a facilitar les obres a la ciutat, especialment en el camp de la rehabilitació d'edificis, i facilitar que Mataró sigui un lloc atractiu per a emprenedors i inversors. Per fer-ho, vol comptar amb la col·laboració dels col·legis professionals de l'àmbit de l'arquitectura i la construcció.

En l'actualitat el Servei municipal atorga les llicències amb una mitjana de 97 dies, xifra que el regidor de Planificació Territorial, Sergi Morales, va qualificar de "molt positiva" tenint en compte que quatre anys abans la mitjana era el doble. Tot i així, el regidor, durant la presentació del projecte, va admetre que hi havia "molt de marge de millora". En aquest sentit, va constatar que la ciutadania podia tenir la percepció que els processos eren massa lentos, reconeixent que en alguns casos s'allarguen més d'un any.

De cara a introduir millores en el servei, un dels grans reptes pendents en l'administració municipal, el govern municipal ha impulsat aquesta iniciativa, que es va presentar ahir dimarts, dia 11, a la seu de la delegació del Maresme del Col·legi d'Arquiitectura Tècnica de Barcelona. Aquest projecte s’emmarca dins del Pla de Mandat municipal, aprovat pel govern del PSC i En Comú Podem Mataró que inclou actuacions estratègiques per millorar l’eficiència en l’atorgament de llicències. Per assolir-ho, s’ha elaborat un pla de millora organitzativa del departament de llicències i s’han assajat fórmules de col·laboració publicoprivada. Així, s’ha signat un conveni amb els col·legis professionals de l’àmbit de l’enginyeria, l’arquitectura i l’arquitectura tècnica, a proposta del grup de Junts per Mataró.

Com a pas previ a l'acord amb els col·legis, es va contractar una consultora externa especialitzada en la millora de processos per analitzar el punt de partida i suggerir un pla de millora. Durant el primer trimestre de l’any, s’ha fet un anàlisi profund per identificar oportunitats de reducció de terminis en la tramitació de llicències i valorar el sistema intern de gestió. 

Presentació del conveni per agilitzar les llicències

Un dels objectius és aconseguir que la majoria dels casos es resolguin al voltant dels 90 dies. Dels expedients analitzats, un 69% tenen entre zero i una discrepància, i si no hi ha cap discrepància, el termini es redueix a només 34 dies. Les discrepàncies sovint estan relacionades amb la documentació requerida, per la qual cosa es busca estandarditzar els processos i clarificar què es necessita en cada cas. Les dades mostren un augment significatiu en les comunicacions d’obres, que han passat de 1.463 el 2022 a 2.870 el 2023, pràcticament duplicant-se en un any. Això ha representat un repte per adaptar-se a nivell de plantilla, ja que actualment es gestionen uns 3.500 expedients anuals. 

Pel que fa al conveni, l'Ajuntament l'ha signat amb el Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (CATEB); el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC); el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (COEIC), el Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (Enginyers BCN); i el Col·legi de l’Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques i Enginyeria Civil de Catalunya (ECCAT): Xavier Font Mach (degà)

El conveni incorpora tres acords inicials: la creació d’una comissió entre l’Ajuntament i els col·legis professionals per informar, contrastar i apuntar millores de manera trimestral; la posada en marxa d’una prova pilot d’informes d’idoneïtat tècnica amb entitats habilitades, amb l’objectiu de reduir els terminis; i establir jornades anuals de formació tècnica per intercanviar experiències i coneixements.

Celestí Ventura, del Col·legi d’Arquitectes Tècnics, va destacar que Mataró segueix les passes de Barcelona en aquest àmbit i ha subratllat la importància de delegar responsabilitats als col·legis professionals per agilitzar els processos. Sandra Cintra, presidenta del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, va ressaltar la necessitat d’un espai de diàleg per unificar criteris i facilitar els treballs de rehabilitació d’edificis. I Xavier Font, degà del Col·legi d’Enginyeria Tècnica i regidor de l’Ajuntament de Mataró, va assenyalar la importància de la col·laboració iniciada el novembre de 2020, a proposta del seu partit, Junts per Mataró. Elisabet Ruiz, regidora d’Urbanisme, va concloure l'acte destacant l’objectiu d’agilitzar els tràmits, retallar terminis i oferir un millor servei de llicències a la ciutadania.