El preu del lloguer a Catalunya ha caigut un 2,2% interanual al desembre, segons l'informe anual de rendes elaborat per Pisos.com. En general, els pisos han registrat una superfície mitjana de 107 metres quadrats i una renda mitjana de 1.272 euros mensuals. Catalunya ha estat la tercera comunitat més cara per als inquilins, per darrere de Madrid (1.611 euros al mes) i Balears (1.369 euros al mes). Per demarcacions, Barcelona ha estat la segona més cara de l'Estat, amb 1.501 euros, mentre que Lleida ha estat la més econòmica de Catalunya, amb 631 euros al mes. En comparació amb el mes de novembre, el preu del lloguer a Catalunya ha caigut un 3,2% al desembre.
Totes les demarcacions catalanes han experimentat un descens en termes mensuals, amb Girona al capdavant (-1,3%), així com totes les capitals catalanes. Tarragona ha tingut la tercera retallada més intensa de l'Estat, amb un descens del 2,7%."La correcció natural de les rendes que ja va començar en els últims mesos de 2019 ha desembocat en ajustaments importants a causa dels efectes de la crisi sanitària", ha assegurat el director d'Estudis de Pisos.com, Ferran Font.
El transvasament del lloguer turístic, clau
Un dels motius que han aconseguit "enfredar" les zones amb preus més elevats ha estat el transvasament del lloguer turístic. "Les restriccions a la mobilitat van tocar de ple aquest tipus d'arrendament, amb el consegüent increment de l'oferta residencial", ha afegit. En aquest sentit, l'expansió del teletreball ha traslladat la demanda d'habitatges a la perifèria. A l'Estat, el pis tipus de lloguer ha tingut una superfície mitjana de 107 metres quadrats i una mensualitat mitjana de 980 euros. Aquesta xifra suposa una caiguda mensual del 0,5%, un descens trimestral del 0,8%, i una baixada semestral de l'1%. En termes interanuals, la renda ha augmentat un 1,4% al desembre.
Pel que fa a les previsions per a aquest any, Font adverteix dels possibles efectes adversos de la limitació de les rendes que vol posar en marxa el govern espanyol, que podria "alterar l'equilibri del mercat". Per altra banda, assegura que les dificultats financeres de les famílies complicaran el pagament de les rendes i no descarta un augment de la morositat.