Va ser al passat mes de març quan el preu de la llum va arribar al seu màxim històric amb un import mitjà de 379,03 euros/MWh. La guerra a Ucraïna va impulsar aquesta pujada, però ja feia mesos en els que el preu no deixava de ser incrementat. Després de fixar un sistema de franges de preus diferents cada 24 hores, ara el mercat elèctric espanyol ja treballa en coordinació amb Europa per configurar el nou sistema de fixació de preus amb diferents costos cada 15 minuts i no cada hora. Us ho expliquem.
Com canviarà el preu de la llum amb les noves propostes?
No va ser fins a l’any 2015 quan van començar a establir-se diferents preus per cada hora del dia (en el cas dels aproximadament 10 milions de clients que tenien una tarifa regulada) i aquests preus han oscil·lat en gran mesura fins pujar als nivells que veiem avui dia. Per entendre el funcionament d’aquest sistema hem de situar l'operador del sistema elèctric (Xarxa Elèctrica) com a protagonista, qui té la missió d’ajustar la producció elèctrica requerida i el consum previst hora rere hora, a més del gestor del mercat elèctric espanyol (OMIE), encarregat de fer casar els preus en funció d'oferta i demanda i del tipus d'energia generada també cada hora.
El canvi que comença a treure el cap ve de part d’un requeriment de la Unió Europea i es centra en que el preu de la llum canviarà encara amb temps més curts. Concretament, Xarxa Elèctrica i OMIE es preparen per operar amb preus diferents cada 15 minuts (96 preus diferents cada jornada en comptes de 24) i no cada hora, segons estableix la normativa europea per a tots els mercats elèctrics.
Xarxa Elèctrica començarà a utilitzar a partir del proper 24 de maig el nou sistema de programació cada 15 minuts per poder ajustar la demanda i oferta i així garantir el subministrament efectiu de l’energia. Si es compleixen els terminis previstos, els plans de l’OMIE passaran a establir preus cada quart d'hora a principis de 2024, segons la darrera documentació tramesa pel grup al Comitè d'Agents del Mercat.
Però, com ens afectarà aquest canvi a la factura mensual de la llum? Per començar, cal recordar que els 17 milions de clients amb tarifes del mercat lliure tenen preus estables i no estan afectats de manera immediata pels moviments del mercat. En canvi, la resta de clients veuran com la seva factura es modificada de forma més irregular (a la baixa o a l’alta en funció de quan consumeixin més electricitat. Tot pot canviar de forma sobtada, però pel que sabem fins ara aquesta modificació en les franges de consum i preus no hauria de suposar un gran desequilibri en la factura que ens arriba a fi de mes respecte a l’actual, amb un sistema de 24 trams diferents.
Font: epe