L’Associació de Marxants del Maresme celebra aquest any el seu 25è aniversari reivindicant-se com un actor clau en el comerç local de la comarca. Fundada el juliol de 1999, l'entitat va néixer amb l'objectiu de defensar els interessos dels marxants davant l'administració, i des d'aleshores ha treballat per millorar la seva situació. Segons Martí Ramoneda, president de l'associació, "la venda no sedentària és un potenciador del comerç local molt gran i, fins fa poc, no se’ns tenia en compte". Tot i els avenços aconseguits, com la presència en les taules de treball amb les administracions i l'aprovació de lleis adaptades al sector, Ramoneda subratlla que "queda molt per fer per dignificar la figura del marxant".
Un dels principals reptes que afronta el sector és la lluita per unes llicències indefinides. Actualment, cada municipi té la seva pròpia regulació, fet que complica la feina dels paradistes. Ramoneda explica que, tot i haver aconseguit ampliar les llicències a períodes de 15 anys, "necessitem més seguretat i estabilitat per al sector". El 2025 serà un any clau, ja que tocarà renovar aquestes llicències, fet que intensifica la reivindicació davant l'administració.
A més de les llicències, l'associació treballa per uns mercats més segurs i responsables, combatent l’intrusisme, afavorint la professionalització i lluitant contra la venda de productes falsificats. "El combat contra la venda il·legal és essencial per millorar la imatge dels mercats ambulants", afirma Ramoneda. Els mercats no sedentaris tenen una valoració de 8 sobre 10 a Catalunya, i un dels reptes principals de cara al futur és captar l'interès del públic més jove, adaptant-se als nous hàbits de consum.
Amb 25 anys de trajectòria, l'Associació de Marxants del Maresme ha aconseguit ser un referent dins del sector i forma part de la Federació Catalana d’Associacions de Marxants i la FAGEM. Tot i haver superat els 300 associats abans de la pandèmia, actualment compta amb uns 200 membres, entre empreses i autònoms del Maresme.