Un estudi d’impacte econòmic, pendent, posaria dades al ‘benefici’ que generen
Les Santes no són només una bona notícia cultural o social, també són un actiu de primer ordre per a l’economia mataronina. En donen bona fe els diferents actors de la ciutat. Els carrers s’omplen i això suposa feina, molta feina, però també recaptació. “Les Santes són una injecció bastant forta d’afluència de clients sobretot on es concentren les activitats”, admet Jordi Mila, president del Gremi d’Hostaleria. No és pas una declaració que sorprengui: per Les Santes costa trobar lloc, taula o terrassa i a més a més amb la calorada i les hores de carrer una beguda fresca és ben benvinguda sempre, per no dir que preceptiva. També des de Negoci Empresa Mataró es veu la Festa Major com un gran actiu comercial de ciutat: “Les Santes solen tenir un impacte significatiu al comerç local. Atrauen una gran quantitat de visitants i residents, cosa que genera un augment en l’activitat econòmica de la ciutat”, assegura Carlos Regaña, tresorer de l’entitat.
Xevi Solà, secretari del NEM explica que “És important tenir en compte que en el cas de Les Santes l’objectiu no és exclusivament econòmic sinó també la preservació de les tradicions culturals i l’enfortiment de la comunitat local. La generació d’ingressos econòmics pot ser un benefici adicional, però no ha de ser mai l’únic indicador d’èxit d’una festa major”.
Hi ha marge de millora
La sensació que es té, des del teixit econòmic local, és que Mataró podria aprofitar encara més Les Santes a nivell de negoci. Xavier Martín, president del NEM, dona suport a la idea d’avaluar l’impacte econòmic amb un estudi, quelcom que no s’ha fet. “Només allò que es mesura és factible de ser millorat. En aquest sentit és del tot necessari disposar d’indicadors que han de permetre identificar l’impacte econòmic per poder de veritat analitzar com arribar als objectius fixats” i considera “del tot necessari” aquest estudi d’impacte del que històricament se n’ha anat parlant però que l’Ajuntament no ha fet mai (i sí que tenen altres ciutats similars, que poden avaluar per exemple, la despesa de cada visitant de la Festa Major.
Des de NEM també posen sobre la taula iniciatives que podrien reforçar la promoció econòmica associada a la marca Santes. Anna de Quirós, vicepresidenta, n’enumera dues: “fomentar la participació dels comerços locals: Organitzar activitats específiques que involucrin els negocis locals, com ara rutes gastronòmiques o promocions especials durant la festa major. Això ajudaria a incentivar els residents i els visitants a recórrer els diferents establiments i augmentaria les vendes” i “espais de venda i exhibició per artesans locals: Oferir espais dedicats als artesans de Mataró durant la festa major, on puguin mostrar i vendre els seus productes. Això no només promouria la cultura local i l’artesania, sinó que també afavoriria el consum de productes locals”.
El sector econòmic mataroní, que aprofita l’ocasió de Les Santes en clau de dinamització, creu que hi ha camp per córrer i com diu la pròpia De Quirós “cal tenir en compte la participació i les opinions dels diferents actors locals per aconseguir un enfocament més complet i eficaç en la promoció de la ciutat”.
Què suposen Les Santes pel comerç?
- Increment en les vendes: L’afluència de persones genera un augment en la demanda de productes i serveis, cosa que pot resultar en un increment en les vendes per als comerços locals.
- Oportunitat de promoció: Les Santes brinden una excel·lent oportunitat perquè els comerciants promocionin els seus productes o serveis a través d’ofertes especials i descomptes, ja que les festes coincideixen amb època de rebaixes
- Atracció de nous clients: Les Santes atrauen visitants d’altres localitats, cosa que pot ajudar els negocis a captar nous clients i expandir la seva base de clients.
- Impuls al turisme: Les Santes són reconegudes a nivell nacional i això fa que s’incrementi el turisme a la ciutat. Això fa generar un nombre més gran de pernoctacions en hotels, consum a restaurants i visites a comerços locals.