Set de cada deu estrangers atesos per CCOO el 2024, irregulars

Redacció / ACN

Set de cada deu estrangers atesos per CCOO durant el 2024 es trobaven en situació irregular

Les oficines del sindicat CCOO van rebre un total d'11.692 persones, que van fer 19.204 visites i 33.836 consultes, unes xifres que suposen un increment del 5% en el nombre de persones ateses al 2023

 

El 74% de les persones estrangeres ateses pel Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO de Catalunya durant el 2024 es trobaven en situació irregular i no tenien permís de residència o treball. Segons la memòria anual del CITE, les oficines del sindicat van rebre un total d'11.692 persones, que van fer 19.204 visites i 33.836 consultes, unes xifres que suposen un increment del 5% en el nombre de persones ateses, un 7% més de visites i un 9% més de consultes respecte al 2023. Pel que fa a les nacionalitats de les persones ateses, el primer país d'origen continua sent Colòmbia (19,4%), seguit del Perú (12,9%), el Marroc (11,3%), Hondures (8,3%) i Veneçuela (5,7%).

Més del 60% de les persones ateses eren de l'Amèrica Llatina, fet que es tradueix també en un elevat percentatge de dones ateses (59%), especialment procedents d'Hondures (77%), Veneçuela (64%), Perú (66%) i Colòmbia (66%). Tot i que la memòria reflecteix una lleugera reducció de les persones sense autorització administrativa (que passa del 76% al 73,8%), el 46,2% de les consultes continuen centrant-se en les vies per regularitzar la situació administrativa de les persones ateses. Pel que fa a la situació laboral, el 49% de les persones ateses al CITE treballen, i un 78% d'aquestes ho fan de manera irregular.

El 73,5% del treball irregular es concentra a llar, turisme i cures

El treball de la llar és el sector amb més irregularitat (38,5%), seguit pels serveis terciaris vinculats al turisme i l'hostaleria (35% en conjunt). "Això evidencia que el 73,5% del treball irregular es concentra en aquests sectors, on les dones representen set de cada deu de les treballadores en situació irregular", ha explicat el director del CITE, Carles Bertran, que reclama "mesures urgents" per combatre l'economia submergida. De fet,  la memòria del CITE alerta sobre l'existència d'una gran bossa de persones en situació irregular a Catalunya, relacionada amb una economia submergida consolidada. Segons un recent estudi de la Fundació Cipriano García de CCOO, aquesta xifra podria superar les 200.000 persones.

Segons CCOO, l'entrada en vigor del nou Reglament d'Estrangeria el 20 de maig suposarà avenços en seguretat jurídica i agilització de tràmits. "Tanmateix reclamem una regularització extraordinària per a les persones en situació irregular, així com l'enfortiment de l'administració per garantir tràmits més àgils i eficients", ha puntualitzat Bertran. Finalment, la memòria del CITE evidencia que el mercat laboral català segueix fortament segregat per origen, amb la població migrant ocupant els llocs més precaris i mal pagats. "Això desmenteix el mite que les persones migrades roben llocs de feina. En realitat, fan la feina que la població autòctona rebutja", ha conclòs el director del CITE.


Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta