El TecnoCampus acull aquesta setmana un congrés dedicat a l'economia social, un sector amb gran pes històric i de present a Mataró. El congrés, que té lloc entre el 19 i el 21 d'abril, acollirà uns 200 experts provinents de 12 països. El XIX Congrés d'Investigadors en Economia Social està Promogut per CIRIEC-Espanya, Centre de Recerca i Informació de referència sobre l'Economia Pública, Social i Cooperativa, la Fundació Roca i Galès i la Càtedra d'Economia Social del TecnoCampus. Segons informen des del TecnoCampus, es tracta principal fòrum de trobada entre investigadors en economia social, representants del sector i de les administracions públiques competents en la matèria.
Es tracta del segon cop que el TecnoCampus acull aquest congrés, després de l'edició del setembre de 2020, en plena pandèmia, motiu pel qual va comptar amb una participació i programa més reduïts que l'habitual. Per aquest motiu, l'organització ha decidit tornar a Mataró, ara que la situació està normalitzada, de manera que es podrà viure el congrés en tota la plenitud.
El ministre d'Universitats, Joan Subirats, serà l'encarregat d'oferir la conferència inaugural del XIX Congrés, el 20 d'abril. El ministre farà la conferència vinculada al fet que la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU reconeix l'Economia Social com a fórmula d'emprenedoria que s'ha de promoure des de les universitats, i com a sector col·laborador per a l'activitat investigadora i la transferència del coneixement.
El Congrés s'estructurarà en 9 tallers generals i 13 tallers temàtics paral·lels, on es presentaran més d'un centenar de comunicacions. Com en edicions anteriors, durant el Congrés s'atorgaran dos premis a les dues millors comunicacions presentades per joves investigadors, doctors i no doctors, menors de 35 anys; i a les dues millors tesis doctorals defensades en els darrers cinc anys.
Mataró és una de les ciutats referents en economia social a l'Estat espanyol, tant pel gran nombre d'organitzacions històriques que han treballat en el coooperativisme a la ciutat, com pel fet que en l'actualitat es potencia aquesta forma d'organització empresarial i laboral pels seus valors, que són la gestió democràtica del projecte, la sostenibilitat del model productiu i de negoci, la inserció de col·lectius amb dificultats sociolaborals, i la proximitat i reducció de la petjada ecològica.
Per fer-ho, Mataró compta amb la Setmana de l'Economia Social i Solidària, organitzada anualment per la Taula transversal per l’Economia Social i solidària, integrada per un total de 32 entitats i organitzacions de Mataró. A més, la capital del Maresme té un paper molt actiu a la Xarxa de Municipis per a l’Economia Social, essent exemple per altres municipis que també volen promoure i impulsar polítiques públiques en l’àmbit de l’ESS. El TecnoCampus, per la seva banda, ha impulsat una càtedra dedicada a l'economia social.