pujades de preu de 2023: peatges, carburants...

Redacció / ACN

Totes les pujades de preu de 2023: peatges, taxis, carburants, gas...

La inflació empeny a l'alça alguns serveis, mentre que el transport públic manté congelades la majoria de tarifes

 

El 2022 serà recordat per un inflació disparada a nivells que no s'havien vist en dècades, amb taxes que van arribar a superar el llindar del 10% durant l'estiu. Això ha arrossegat a l'alça l'import d’alguns serveis pel 2023, sobretot aquells que es revisen d'acord amb l'índex de preus de consum (IPC). Entre les pujades de preus que es materialitzaran a partir del pròxim 1 de gener, destaquen els peatges, els carburants, els taxis i el gas. En canvi, el transport públic manté congelades la majoria de les tarifes i, almenys durant la primera meitat de l’any, continuaran les rebaixes que hi ha vigents des de l’1 de setembre. L’única excepció és la T-Casual, que tornarà a costar 11,35 euros perquè no tindrà la bonificació.

Així mateix, durant tot el 2023 els trens de Rodalies i Mitja Distància encara seran gratuïts. Tot i la pujada de preu d’alguns serveis, a partir d’aquest diumenge també entra en vigor la rebaixa del 4% al 0% de l’IVA dels productes de primera necessitat i del 10% al 5% en el de l’oli i la pasta. 

Els peatges gestionats per la Generalitat s'apugen entre un 6,5% i un 7,3%

Els peatges encara vigents a Catalunya i gestionats per la Generalitat apujaran les tarifes entre un 6,5% i un 7,3%. Aquest percentatge es calcula a partir de la variació interanual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent al mes d'octubre i inclou un coeficient corrector que modula la variació tenint en compte el trànsit real i el previst de tres anys enrere. L'any passat les tarifes ja es van encarir un 5,4%.

En concret, a partir d’aquest diumenge el tram de la C-16 entre Manresa i Sant Cugat del Vallès pujarà un 7,19%; el tram de la C-32 que transcorre entre Castelldefels i El Vendrell -els túnels del Garraf- s’incrementarà un 7,3%; el Túnel del Cadí un 6,57% i el Túnel de Vallvidrera un 7,3%. 

Així per exemple, el Túnel del Cadí per a un turisme, furgó o furgoneta passarà els 12,64 euros actuals als 13,48; el Túnel de Vallvidrera passarà els 4,04 euros als 4,34 en hora vall.

En canvi, durant el primer semestre del 2023 també està previst que els recorreguts interns de l'autopista C-32 entre Cubelles i El Vendrell passin a ser gratuïts, amb l'objectiu de reduir el nombre d'accidents que es registren a la C-31, i que entrin en funcionament noves bonificacions: al peatge de Vallcarca la rebaixa passarà del 40% actual al 50%, i a la C-16 a Sant Vicenç de Castellet del 70 al 80% a la barrera troncal i del 40 al 60% a la lateral.

Els taxis de Barcelona apugen un 5,1% les tarifes de dilluns a divendres

Les tarifes dels taxis de l'àrea metropolitana de Barcelona també s'apujaran el 2023. En concret, de dilluns a divendres durant el dia –tarifa 1- els preus augmentaran un 5,1%, fins a 1,23 euros el quilòmetre, dos cèntims més que enguany. A les nits, dissabtes i festius –tarifa 2- el servei s'encarirà un 6,2%, fins a 1,51 euros el quilòmetre, sis cèntims més. També s'actualitzaran els suplements i les tarifes mínimes, tant en els trajectes on el preu es calcula amb taxímetre com en les tarifes a preu tancat. Destaca també que en la tarifa 1 el preu per hora d'espera passarà dels 23,40 euros / hora actuals als 24,68 i abaixar la bandera s'encarirà 25 cèntims, fins als 2,55 euros.

L'única tarifa que mantindrà el preu durant el pròxim any serà la 4, la que s'aplica a preu fix entre l'aeroport de Barcelona i el Moll Adossat.

Pel que fa als suplements, als trajectes amb origen o destí a l'aeroport del Prat tindran un cost afegit de 4,50 euros, 20 cèntims més que ara. També se sumaran 4,30 euros als vehicles que transportin entre 5 i 8 passatgers i 3,10 euros en les nits especials.

En els serveis interurbans, les tarifes pujaran un 5,7%. Així, els serveis que es facin en dies laborables entre les 8 del matí i les 20 h del vespre costaran 0,76 euros el quilòmetre i els dissabtes i festius fins a 0,81 euros. 

La T-casual s’encareix fins als 11,35 euros

En el transport públic, l’encariment més destacat és el de la T-casual, lel títol més utilitzat, que a partir d’aquest diumenge costarà 11,35 euros i torna així al preu anterior. D’aquesta manera la targeta unipersonal de 10 viatges costarà 3,40 euros més que durant l’últim trimestre del 2022. Aquest augment del preu s’explica perquè l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha decidit no mantenir la bonificació del 20%, de manera que també es perd el 30% de descompte que hi aplicava l’Estat. Les T-casual bonificades caducaran el 15 de gener. 

A banda, la resta de títols mantenen els preus amb descompte que han tingut des de l’1 de setembre del 2022, almenys durant el primer semestre de l’any, i prolonguen la seva validesa. El bitllet senzill d’una zona costarà 2,40 euros; la T-usual 20 euros, si és d’una zona i 26,95, si és de dues; i la T-jove 40 euros una zona i 52,60 dues. La T-dia valdrà 10,50 euros d’una zona, la T-familiar 10 euros, i la T-grup 79,95 euros. També es mantenen les bonificacions del 50% per a famílies monoparentals i nombroses i els lots Berguedà i Ripollès.

S’elimina la bonificació global dels carburants

A partir de l’1 de gener també s’elimina la bonificació global de 20 cèntims el litre de carburant que va posar en marxa el govern espanyol l’1 d’abril per afrontar l’impacte econòmic de la guerra a Ucraïna. A partir d’aquest diumenge el descompte tan sols s’aplicarà als sectors professionals i deixarà de ser generalitzat.  

Així doncs, el transport professional per carretera sí que mantindrà la rebaixa de 20 cèntims el litre fins al 31 de març. Entre l’1 d’abril i el 30 de juny l’ajuda baixarà fins als 10 cèntims, segons va detallar el Ministeri de Transports, que també va assegurar que farà un seguiment “continu” de l’evolució del preu dels combustibles per verificar l”’efectivitat” de la bonificació. 

Puja un 8,67% el preu del gas

La pujada del preu del gas per als clients de la tarifa regulada també serà notable, del 8,67% respecte de l’1 d’octubre, segons el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. En concret, per tipus de tarifes la 1 (un consum inferior a 5.000 KWh/any), l’augment de la factura anual sense impostos serà del 7,54%; en la tarifa 2 (entre 5.000 KWh/any i 15.000 KWh/any) del 8,94% i en la tarifa 3 (entre 15.000 KWh/any i 50.000 KWh/any) del 9,21%. 

A banda, cal recordar que l’últim paquet de mesures anticrisi que va aprovar el govern espanyol manté la reducció de l’IVA de la llum i el gas en el 5% almenys fins al juny. En matèria energètica, el preu del butà també continuarà congelat (19,55 euros). 

Aliments, lloguer i aigua

En canvi, a diferència de les pujades, durant els sis primers mesos del 2023 el govern espanyol ha eliminat l’IVA dels “aliments de primera necessitat” -pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates i cereals-, que fins ara estaven gravats amb un 4% i rebaixa del 10 al 5% el de l’oli i la pasta. 

El paquet anticrisi també prorroga durant sis mesos el límit del 2% en l’augment interanual dels contractes de lloguer indexats a l’IPC. 

Pel que fa a les tarifes de l’aigua, l’AMB va decidir congelar durant tot el 2023 la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR), un dels components fixos dins la factura de l’aigua. A més, els usuaris que utilitzin els nous sistemes de recollida de residus, com el porta a porta o els contenidors, tindran una bonificació. Les famílies vulnerables continuaran amb el 100% de la taxa bonificada.