Les empreses creixen a Catalunya

Redacció / ACN

Tres de cada deu empreses afirmen que les vendes han caigut durant el tercer trimestre

El 42,8% dels negocis diuen que tenen més problemes trobar mà d'obra

 

El 29,4% de les empreses afirmen que les vendes han caigut durant el tercer trimestre, nou punts percentuals més que els tres mesos anteriors. Així es desprèn de l'Enquesta del Banc d'Espanya sobre l'Activitat Empresarial, que també indica que el 25,4% de les empreses, set punts percentuals menys que fa tres mesos, han percebut un increment de la facturació. No obstant això, les perspectives dels enquestats per al quart trimestre de l'any es mantenen positives i apunten a una recuperació de la facturació. D'altra banda, els empresaris apunten que la disponibilitat de la mà d'obra és un dels condicionants de l'activitat i que la sensació d'escassetat s'eleva fins al 42,8%, uns dos punts percentuals més que tres mesos enrere.

Per sectors d'activitat, aquesta manca de treballadors es produeix sobretot en l'àmbit de l'hostaleria i la construcció, on els percentatges de les empreses afectades s'eleven fins a un 64% i un 56%, respectivament.

L'informe també cita com un altre condicionant el cost de l'energia, que continua afectant negativament el 42% de les companyies, dos punts percentuals més que fa tres mesos, segons el Banc d'Espanya.

Pel que fa la facturació, entre els sectors que han percebut un major augment de vendes destaquen algunes branques com l'hostaleria, les activitats administratives i el transport, entre que l'agricultura i el comerç encadenen deu i onze trimestres consecutius de retrocessos, respectivament, i continuen amb un comportament "desfavorable", segons constata l'informe del Banc d'Espanya.

Quant a l'ocupació, la proporció de societats que ha augmentat la plantilla és del 15%, tres punts percentuals menys que el trimestre anterior, tot i que de cara al quart trimestre, com també passa en la facturació, les perspectives són més optimistes.

Per últim, l'enquesta confirma un petit retrocés de la inversió, concretament d'un punt, fins al 17%. Per sectors, les decisions d'inversió es veuen condicionades pels beneficis empresarials esperats, de manera que en aquelles branques amb pitjors perspectives són les que han presentat una pitjor evolució de la inversió, especialment en l'hostaleria i les activitats administratives.