Una de les noticies d' actualitat d'aquests dies és la sentència del Tribunal Constitucional, que ha decidit tombar l'impost de la plusvàlua municipal que aplicaven els ajuntaments i que suposaven uns ingressos importants pels mateixos (a Mataró, uns cinc milions anual). Aquest impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, era un impost directe i potestatiu que pretenia corregir el valor de la propietat a la seva transmissió, re-calculant el seu preu segons el pas del temps. Ara, sense caràcter retroactiu, el tribunal ha anul·lat aquest impost, pel que no se’ls carregarà als compradors. Què significa? Comajuan Finques en dona els detalls.
Fins ara, la quota a pagar depenia del valor del terreny en el moment de la transmissió i dels anys que el transmissor n'havia estat propietari fins un màxim de 20, tot i que cada municipi tenia el seu propi càlcul al respecte. Això afectava no només a qui volia vendre un pis, sinó també si l'heretava o el volia donar. A Barcelona, per cinc anys s'aplicava un 3,7% per cada any, al que se sumava un tipus impositiu que podia arribar al 30%.
No pagar aquest impost significava un greu problema, doncs des de la reforma de la Llei Hipotecaria del 2015 la transmissió del bé no queda inscrita definitivament al Registre de la Propietat fins liquidar-ho. Són molts els experts que consideraven que el càlcul que es feia era perjudicial pels ciutadans i molt beneficiós pels ajuntaments. Per tant, que s’hagi acabat amb aquest impost és un moviment beneficiós per a l’usuari final.
Els motius que dona el Tribunal Constitucional és que el càlcul que estava realitzant-se no s’adaptava a la realitat dels fets ja que contemplava que el valor dels immobles sempre augmentaven de valor, cosa que s’ha demostrat que no és certa. Els preceptes que és declaren inconstitucionals, i per tant nuls son els Art. 107.1 pàrraf segon, 107.2 a) y 107.4 del “Texto Refundido de la Ley de las Haciendas Locales”. Ara això és inconstitucional.
Quan és efectiva la sentència?
La sentència és efectiva des de la publicació de la mateixa, i per tant, des de llavors no es podrà aplicar i tots els actes tributaris que no siguin ferms en aquesta data es podran revisar, tal i com explica el Tribunal Constitucional. Per tant, qualsevol transmissió que no hagi estat liquidada podran ser recorregudes. Això sí, el Tribunal és molt clar en que no hi haurà caràcter retroactiu en la decisió.
Què passarà a partir d’ara?
El més segur, i així ja l’ha manifestat el Govern, és que es prepari un nou sistema de càlcul que sigui més just per a totes les parts i que no acabi sent inconstitucional, ja que el Ministeri d’Hisenda ja ha declarat que treballarà en aquesta direcció. Per tant, caldrà esperar a la nova fórmula per saber quins càlculs caldrà fer a partir d’ara. Mentres, s’ha creat espai pel transmitent (propietari), una oportunitat o finestra per tancar operacions sense l’obligació de liquidar aquest impost.
Consultar a un Api, Gestor, o Administrador Col.legiat, pot marcar la diferència per que l’operació li sigui o no beneficiosa, rentable i transparent per la consecució dels seus objectius.
- Més informació sobre Comajuan Finques