Una de les formacions de l'Anem per Feina. Foto: R. Gallofré

Contingut Patrocinat

‘Anem per feina’, via directa al mercat laboral a Mataró

El programa del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Mataró ha crescut aquest 2023 amb una àmplia gamma de tallers i activitats per trobar feina, adquirir competències i saber gestionar emocionalment aquest procés de recerca

 

La missió del Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Mataró (SOM) és estar al servei de la ciutadania i les empreses de la ciutat. La seva finalitat és la de promocionar l’ocupació i l’activitat empresarial. I ho fa oferint serveis d’informació i orientació laboral, de formació per persones aturades i treballadores, de selecció i reclutament de personal mitjançant la borsa de treball, assessorant les empreses en aquests temes i amb altres accions relacionades amb aquests propòsits. 

Trobar feina no és pas un procés senzill, especialment si es duu a terme sense suport i sense les eines ni els coneixements necessaris per fer front al que demana actualment el mercat laboral. Per aquest motiu, el SOM ha donat un gran impuls aquest 2023 al programa ‘Anem per feina’, amb un total de 122 activitats per a persones a la recerca d’un lloc de treball o amb necessitat de formar-se per millorar les seves competències. Propostes com ara  conèixer les eines i canals a utilitzar en la recerca de feina, preparar el procés de selecció, informar-se del mercat de treball i les seves ocupacions, desenvolupar competències o gestionar el benestar emocional quan enfoquem tot aquest procés. Una iniciativa que ha crescut notablement aquest any que deixem enrere, ja que hi han participat 1.369 persones, un 85% més que l’any anterior.

La missió del SOM és estar al servei de la ciutadania i de les empreses de Mataró, oferint múltiples serveis

La valoració que n’han fet els seus usuaris és excel·lent, amb una nota d’un 9.35 sobre 10 de mitjana, cosa que demostra la bona resposta i l’adequació que la proposta d’activitats té per a les persones que es troben en recerca de feina. Així ho testimonien usuaris com la Susana Roca, que explica que l’activitat que va dur a terme a ‘Anem per feina’, vinculada en el seu cas al sector TIC, li va obrir noves oportunitats. “Gràcies a aquest taller vaig poder visitar el centre 42 Barcelona i actualment estic fent les proves d’accés a la seva formació, també em va permetre contactar amb l’Agrupació d’empreses TIC i fer-hi arribar el meu currículum”, explica la Susanna. Altres participants destaquen la diversitat de l’oferta, com és el cas de la Maria Lluïsa Gari. “Hi pots trobar des de tallers que s’ocupen de la part més emocional fins a d’altres més enfocats a treballar el currículum, l’entrevista, o noves tendències en la recerca de feina” explica la Maria Lluïsa, que destaca que Anem per feina “m’han ajudat a conèixer com està el mercat de treball actualment i preparar-me per poder fer una recerca de feina més efectiva”.

Un dels tallers de la iniciativa del SOM. Foto: R. Gallofré

L’any 2023 el programa Anem per feina s’ha multiplicat tant en nombre d’usuaris com en la xifra d’activitats dutes a terme, que han abraçat un ampli ventall d’àmbits vinculats al món laboral. Us detallem a continuació quin ha estat el programa, que tindrà continuïtat aquest 2024. 

“Hi ha tallers que s’ocupen de la part més emocional i d’altres enfocats a treballar el currículum, l’entrevista, o noves tendències en la recerca de feina”

Tots els secrets per trobar feina

Prop d’un terç del total d’activitats organitzades dins l’Anem per feina, en concret 43 tallers, s’han centrat en les eines i mecanismes necessaris per trobar feina avui en dia. Els participants han desenvolupat competències d’accés al mercat de treball, com ara elaborar un currículum atenent a tot el que demanen les empreses contractants i adaptant-lo a les ofertes de feina, o bé conèixer on es poden trobar avui les ofertes de treball, com utilitzar les xarxes socials per aconseguir-ho, etc. A banda, hi h ha hagut 29 tallers centrats en el procés de selecció, on les persones participants han après com preparar una entrevista de feina, o bé com realitzen el procés de selecció diferents empreses del territori o l’administració pública.

Incertesa, frustració i reptes: com fer-hi front

Buscar feina és un procés que pot resultar complex, també a nivell emocional, ja que cal fer front a la incertesa inherent d’aquest procés, a la possible frustració que suposi no trobar el teu lloc de feina somniat a curt termini, o bé els dubtes que puguin sorgir quan ens toca afrontar nous reptes. Estar preparat emocionalment per afrontar aquestes situacions és quelcom important i per això a ‘Anem per feina’ també s’han realitzat  itineraris relacionats amb la identificació de les pròpies emocions, la gestió de la incertesa, i el nostre propòsit de vida, així com grups de “coaching laboral”.

Entendre un mercat laboral en constant transformació

El mercat laboral es troba en constant transformació, en paral·lel a l’evolució cada cop més accelerada dels diferents sectors econòmics, i no sempre és fàcil entendre’n els mecanismes ni trobar-ne la millor porta d’entrada. Les empreses són les qui millor ho poden explicar, i elles són les protagonistes de les tallers i accions del ‘Anem per feina’, en les quals els seus representants expliquen als usuaris la situació actual del mercat de treball, les tendències de futur en el seu sector, les necessitats de contractació que tenen i les competències més demandades en cada sector o ocupació. Durant el 2023 la majoria de sessions s’han centrat en sectors amb molta demanda com ara la neteja, la logística, la construcció, la venda de productes frescos, el tèxtil o el sector tecnològic. Un dels elements més atractius d’aquestes sessions, on hi han participat un total de 37 empreses i gremis de la ciutat, és que les persones assistents han pogut presentar la seva candidatura a les diferents companyies que hi han pres part. 

Connectar les empreses i les persones que busquin feina

Si hi ha persones que busquen feina, i empreses que busquen contractar treballadors, res més bàsic i necessari que connectar-les i satisfer les necessitats d’ambdues parts. Per això el SOM duu a terme diferents iniciatives en aquest sentit, com ara el format ‘Speed dating’. Es tracta d’unes jornades de selecció de personal que permet realitzar simultàniament, en un mateix espai físic, múltiples entrevistes per part d’una o diferents empreses organitzades en diferents rondes. Els resultats de les 4 sessions dutes a terme durant l’any 2023 han estat molt bons, ja que fins a 35 persones que hi han participat han resultat contractes. Les jornades s’han centrat en sectors de  la restauració, la neteja, el comerç i producte fresc.

La Intel·ligència Artificial també ens pot ajudar

No hi ha àmbit que la Intel·ligència Artificial (IA) no hagi revolucionat. Tampoc el de la recerca de feina, ja que es tracta d’una eina que pot ajudar les persones que vulguin accedir al mercat laboral a trobar un lloc de treball adequat als seus interessos i competències. El SOM ha realitzat durant el 2023 diversos tallers vinculats a aquest àmbit, on s’han pogut conèixer les noves tendències i metodologies que empren l’IA en processos de recerca i de selecció.

A l’Anem per feina hi han participat un total de 1.369 persones, un 85% més que l’any anterior

Per trobar feina, cal tenir ‘soft skills’

Què són les competències transversals, altrament dites ‘soft skills’? Són aquelles habilitats comportaments i actituds que les persones podem desenvolupar i que són necessàries en diferents perfils laborals. Iniciativa, organització`, comunicació, relacions interpersonals, adaptabilitat, intel·ligència emocional, disposició a l’aprenentatge, responsabilitat o treball en equip són algunes d’aquestes competències imprescindibles, que van més enllà dels coneixements curriculars, de cara a trobar feina actualment Per això, el SOM ha dissenyat un total de 9 càpsules autoformatives que estaran disponibles per fer autònomament a l’aula virtual a finals del primer semestre de l’any 2024.

Més cursos de l'Anem per Feina. Foto: R. G. 

Com puc participar a les activitats de l’Anem per feina?

El SOM prepara la nova programació de l’Anem per Feina, amb diferents tallers que volen millorar  l’encaix de les persones treballadores amb les necessitats de les empreses, així com acompanyar a les persones en el procés per trobar la feina que desitgen. Ja hi ha tancat el calendari de gener:

  • Treballem l’autocandidatura - 9.01.24
  • Porta el teu currículum i t’ajudem a millorar-lo! - 11.01.24
  • Com fa el procés de selecció l’ETT Marlex - 11.01.24
  • Acredita’t: posa títol a la teva experiència - 15.01.24
  • Troba les ofertes de feina i presentat-hi - 15, 16 i 18.01.24
  • No et quedis enrere, forma’t - 17.01.24
  • Vine a fer el teu currículum - 23.01.24
  • Com utilitzar el cercador d’ofertes de treball del sector públic CIDO? - 25.01.24
  • Prepara’t per superar una entrevista - 31.01.24

Totes les activitats de l’Anem per feina són gratuïtes i hi poden participar tant les persones inscrites al SOM com aquelles que encara no en formen part. La inscripció als diferents tallers i propostes, que tenen aforament limitat es pot fer a través del següent enllaç